Darbeyi Emen ve 3B Yazıcı İle Basılan Mucizevi Bir Askeri Malzeme Üretildi

19
2
2
2
1
ABD Hava Kuvvetleri Araştırma Laboratuvarı'nda görevli bilim insanları, askeri ekipmanları veya askerleri korumak amacıyla darbe emici özel bir malzeme geliştirdi. Söz konusu materyal, bugüne kadar gördüklerinizden epey farklı bir anlayışa sahip ve süngerlerden ilham alıyor.

Son yıllarda yazıcıların ve malzeme biliminin gelişmesi ile birlikte, yeni materyaller üretimi için de önemli adımlar atılmaya başlandı. Artık eskisinden daha verimli ve daha kullanışlı malzemeler üretilmesi sıradan bir durum haline geldi.

ABD Hava Kuvvetleri Bilimsel Araştırmalar Departmanı tarafından fonlanan bir çalışmada, 3 boyutlu yazıcı ile oluşturuan yeni malzeme tek yönlü dönüştürücü olarak çalışıyor ve çarpışma etkisinin azaltılmasında uzun süredir hedeflenen bir noktaya ulaşmayı sağlıyor.

AFRL Kıdemli Malzeme Araştırma Mühendisi Dr. Jonathan Spowart, bu yeni malzemenin henüz erken geliştirme aşamasında olduğunu ancak farklı alanlarda uygulanabileceğini dile getirdi. Bu alanlar arasında binaların korunması da yer alıyor.

Materyalin köpük benzeri bir yapısı olduğunu dile getiren araştırmacı, özel olarak tasarlanmış deliklerin genel karakteristiği belirlediğini söyledi. Yapılan denemeler, istenen malzeme davranışını elde etmek için en uygun geometrik tasarımları da ortaya çıkardı. Umut veren tasarımlardan bir tanesi, Los Alamos’daki laboratuvarda Dinamik Basınç Sektörü’nde testlere tabii tutuldu.

Araştırmacı bu keşfin materyal biliminde önemli bir atılım noktası olduğunu ve çeşitli ekiplerin katılımı ve fon sağlanması sayesinde bu atılımın mümkün hale geldiğini söyledi.

Deneylerde kullanılan Gelişmiş Foton Kaynağı gibi özel ve gelişmiş cihazlar sayesinde malzemenin özelliklerine dair detaylı araştırmalar yapılabildi ve değerlendirme için gerekli görüntüler elde edildi.

Ekipten Brittany Branch, malzemenin dinamik testlerini yönetti. Kendisi yaptığı açıklamada “Geleneksel şok basınç diagnostikleri lokalizasyon fenomeninin açıklamaya yardımcı olmuyordu. Şok doğrultusundaki değişiklikleri görebiliyor ama sebebini anlayamıyorduk. Bu çalışmada ilk defa şok diyotlarını görebildiğimiz için çok ama çok heyecanlıyım” dedi.

Spowart, ekibinin bulgularını daha fazla testten ve araştırmayı olgunlaştırdıktan sonra bir makale ile yayınlayacaklarını açıkladı. Araştırmacıya göre bu teknolojinin büyük bir potansiyeli var.

Kaynak : https://phys.org/news/2019-05-afrl-materials-technology-breakthrough.html
19
2
2
2
1
Emoji İle Tepki Ver
19
2
2
2
1