Denis Villeneuve: Dune Adaptasyonum, David Lynch'inkine Göre Özüne Daha Bağlı Olacak

9
2
1
1
0
1984 yılında David Lynch tarafından beyaz perdeye uyarlanan Dune isimli romanın, 2020’de yeni bir filmi çıkacak. 1984 yılında çıkan film, bazı izleyiciler tarafından beğeniliyor ancak bir kesim tarafından da romandan büyük ölçüde kopuk olduğuna dair eleştiriler alıyor. 2020’de çıkacak olan Dune’un yönetmeniyse konuyla ilgili açıklamalar yaptı.

Denis Villeneuve’ün yönetmenliğini üstlendiği Dune’un vizyona girmesine bir seneden fazla bir süre var. Warner Bros.’un verdiği yeni bir kararla birlikte filmi bekleyenlerin 1 ay daha fazla beklemesi gerekecek. Yapılan açıklamaya göre filmin 20 Kasım 2020 olan çıkış tarihi, 18 Aralık 2020’ye ertelendi.

Bu karar, filmi çok çetin bir rekabete sokacak çünkü filme yakın zamanlarda vizyona girecek yapımlar arasında Steven Spielberg’ün West Side Story isimli filmi, Tom Holland’ın oynadığı Uncharted filmi ve Eddie Murphy’nin oynadığı Coming to America filminin devamı olan Coming 2 America bulunuyor. Dune, Frank Herbert’ın 1965’te yazdığı aynı isimli romanından uyarlanıyor.

dune film

Filmin konusu şu şekilde özetlenebilir: "Arrakis’in idareciliği, imparator tarafından Harkonnen Noble House’tan House Atreiders’e transfer edildiğinde sorunlar başlıyor. Harkonnen’lar ayrıcalıklarından vazgeçmek istemiyorlar ve sabotaj ve ihanet yoluyla genç dük Paul Atreides’i gezegenin zorlu koşullarında ölüme terk ediyorlar. Paul Atreides, orada hakkı olanı almasına yardım edecek ordunun temeli olan çöl sakinlerinin bir kabilesi Fremen’i buluyor."

"Paul Atreides, yine de bir gasp edilen dükten çok daha fazlası. Söylenene göre Atreides, süper bir insan yetiştirmek için tasarlanmış çok uzun vadeli bir deneyin son ürünü olabilir. Mücadelesi, güçlü insanlar ve olaylar arasındaki bağın merkezinde yer alıyor ve tepkiler Imperium boyunca hissedilebilir bir hâle geliyor."

denis villeneuve

Aslında bu yapım, Dune’u beyaz perdeye taşıyan ilk film olmayacak. 1984 yılında David Lynch tarafından yönetilen bir Dune filmi de bulunuyor. Bu filmde başkarakter olan Paul’u canlandıran isimse Kyle Machlachlan. Film, her ne kadar bir kült olarak anılsa da çoğu seveni, filmin Frank Herbert’ın yazdığı romanın inceliklerini yakalamakta başarısız olduğunu düşünüyor. Villeneuve, filme kendi yaklaşımının nasıl olduğunu verdiği bir röportajda anlattı:

“David Lynch, 80’lerde çok güçlü özelliklere sahip bir adaptasyon yaptı. O, yaşayan en iyi film yapımcılarından biri ve ona büyük saygı duyuyorum. Onun yaptığı adaptasyonu gördüğüm zaman etkilenmiştim ancak hayal ettiğim şey o değildi. Bu yüzden ben, hayallerimin adaptasyonunu yapmaya çalışıyorum. Benim yaptığım Dune’un, David Lynch’in Dune’uyla hiçbir alakası olmayacak. Ben kitaba geri dönmeyi tercih ettim. Yani film, kitabı okurken zihnimde nasıl canlandıysa öyle olacak.”

Dune’un çekimleri, Mart ayında Budapeşte’de başlamıştı. Bunun yanı sıra Temmuz ayında Ürdün’de de çekimler yapıldı. Bu arada Villeneuve’ün bahsettiği adaptasyon, iki filmden oluşacak.

Kaynak : https://comicbook.com/movies/2019/08/03/dune-movie-reboot-delayed-denis-denis-villeneuve/
9
2
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
9
2
1
1
0