Depremleri Tespit Etmek İçin Fiber Optik Kablolar Kullanılacak

17
2
1
0
0
Artık depremleri tespit etmek için fiber optik kablolar kullanılacağı bir araştırma ile açıklandı. Özellikle fay hattı üzerinde olan bölgeler için çok yararlı olacağını düşündüğümüz bu çalışmanın detayları sizlerle.

Fiber optik kablolar depremleri ve diğer yer hareketlerini tespit etmek için kullanılabilir. Kablolar ayrıca okyanus, arabalar ve dalga hareketlerinin sismik sinyallerini de alabilir. Nature Communications dergisinde 3 Temmuz 2018'de yayınlanan bir çalışmanın sonucu olarak yayınlanan bu bilgi, depremler için yeni bir süreci başlatabilir. Projenin başyazarları, GFZ Alman Jeoloji Araştırmaları Merkezi'nden Philippe Jousset ve Thomas Reinsch, çalışmayı diğer meslektaşlarıyla birlikte yürüttüler. Bilim insanları, Reykjanes yarımadasındaki telekomünikasyon şebekesinde 1994 yılında kurulan Avrasya ve Amerikan tektonik plakaları arasındaki çatlakta iyi bilinen jeolojik fay bölgesinden de geçen 15 kilometrelik bir kablonun parçası olan bir optik fiberden lazer ışığı atımları gönderdiler. Işık sinyali analiz edildi ve yoğun bir sismograf ağından veri setleri ile karşılaştırıldı.

Sonuçlar ise uzmanları şaşırttı: "Ölçümlerimiz, yeraltında görülmemiş bir çözünürlükle yapısal özellikler ortaya koydu ve her dört metrede veri noktalarına eşit sinyaller verdi," diyor GFZ'den Philippe Jousset. “Bu, dünya çapında herhangi bir sismolojik ağdan daha yoğun” diye sözlerine ekliyor. Bu yöntem diğer uygulamalarda yeni olmamasına rağmen (rezervuar izleme için sondaj kuyularında yıllarca kullanılmaktadır), ekip bu tür ölçümleri sismolojik amaçlar ve bu kadar uzun bir kablo ile dünya çapında gerçekleştirmek için hedeflemektedir. Yeni yöntem, yoğun telekomünikasyon ağında dünyaya yayılan sayısız fiber optik kablolar olduğu için daha kolay bir şekilde uygulanabilir.

San Francisco, Mexico City, Tokyo, İstanbul gibi yüksek sismik tehlikelere sahip megakentlerin altından geçen bu tür kablolar mevcut sismolojik ölçüm cihazlarına oranla düşük maliyetli ölçüm sağlayabilir. Bilim insanları, deniz tabanındaki kablolar sayesinde denizaltı depremlerini, tektonik levhaların yer hareketlerini ve ayrıca su basıncındaki değişimleri de tespit edeceklerini düşünüyorlar. Böylece yeni yöntem, sismologların yanı sıra denizbilimcilere de yardımcı olacaktır.

Kaynak : https://phys.org/news/2018-07-fibre-optic-cables-earthquakes.html
17
2
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
17
2
1
0
0