Dev Mücadelede Gerçek Kral Ortaya Çıkıyor: Mozilla Firefox vs Google Chrome

90
32
19
7
4
Son dönemin iki iddialı tarayıcısı arasındaki mücadelenin kazananı kim? Bir tarafta Google'ın gücü ile kendini kral ilan eden Chrome, diğer tarafta "Kral çıplak" diyerek krala meydan okuyan Mozilla Firefox.

Günümüzde Internet Explorer’ın artık tamamen formalite icabı bilgisayarlarımızda bulunduğu bir gerçek. Yeni nesil tarayıcıların internet tarihinin derinliklerine gömdüğü Internet Explorer liderlikten elini ayağını çektiğinden bu yana Google Chrome, Opera ve Mozilla Firefox gibi tarayıcılar yükselişe geçti.

Geçmiş yıllarda Firefox’un üstün olduğu bir dönem bulunsa da günümüzde lider çoğu kimselerce Chrome olarak belirlenmiş; internet dünyasının en büyük markası Google’a ait Chrome, tahtın mutlak hakimi olarak görülmüştür. Bu yazı içerisinde mücadelesi devam eden iki ezeli rakibin yani Google Chrome ve Mozilla Firefox’un mücadelesine tanık olacaksınız. Bakalım çoğunluğun düşündüğü gibi Chrome, Firefox’dan daha başarılı bir tarayıcı mı.

Tasarım

Her iki tarayıcı da benzer tasarımlar kullanmasına karşın Firefox’a ait kenar çubuğu Firefox’u işlevsel anlamda öne geçiriyor. Özelleştirilebilir menü çubukları ve basit ayar seçenekleriyle Firefox, Chrome’un bir adım önünde.

İnternet Kullanım Hızı

Her iki uygulama da Speedtest.net üzerinden yapılan testler sonucu aynı değerler ile puanlandırıldı. Mücadelenin bu ayağında bir galip yok.

Hangisi Bilgisayarınızda Daha Az RAM Harcıyor

RAM, bildiğiniz üzere bilgisayarınızda verilerin işlenmesini hızlandıran kısa süreli bir hafıza birimidir. Konu hangi tarayıcının daha yoğun olarak RAM’inizi meşgul ettiğine geldiğinde ise beklendiği üzere Firefox, RAM konusunda biraz daha talepkar bir yapıya sahip. Hem Mac hem de Windows makinelerinde uygulanan test sonucu değiştirmedi; Chrome, RAM konusunda bilgisayarınıza Firefox kadar yüklenmiyor.

Web Sayfası Yükleme Hızı

Firefox’un iddiasına göre Firefox, Chrome’dan çok daha hızlı bir tarayıcı. Yapılan testler sonucunda Firefox iddiasında kısmen haklı çıkıyor. Firefox, Chrome’a nazaran birkaç milisaniye de olsa daha iyi bir performansa sahip.

Eklentiler - Uzantılar

Eklentiler ve uzantılar konusunda iki tarayıcı da son derece başarılı ve gelişmeye açık hizmetler sunsa da Google’ın gücünü arkasına alan Chrome, birçok yönden Firefox’un önüne geçiyor.

Sonuç

Eğer zevkler ve bağlılıklar bir kenara bırakılırsa, Chrome’un son dönemin en başarılı tarayıcısı olduğunu kabul etmek gerekiyor. Özellikle bilgisayarlarımızda kulandığımız programların gün geçtikçe daha çok RAM’e ihtiyaç duyduğunu hesaba katarsak, düşük RAM ihtiyacı ile Google Chrome, bilgisayarlarımızı daha az yoruyor ve bu alanda tüm rakiplerini geride bırakıyor.

Kaynak : http://www.businessinsider.com/google-chrome-vs-firefox-speed-performance-comparison-2018-7
90
32
19
7
4
Emoji İle Tepki Ver
90
32
19
7
4