Dev Okyanus Dalgaları, Antarktika'da Buzulların Erimesini Hızlandırıyor

29
3
1
0
0
Buzulların erimesi, devamında suların yükselmesini getiren ve küresel ısınmanın en kritik etkilerinden biri. Ancak aslında bu durumun pek çok sebebi var.

Doğanın en etkileyici yanlarından biri olarak gördüğümüz kusursuz döngü, zaman zaman kötü sonuçlar da doğurabiliyor. Dünyaya verdiğimiz zarar, aslında doğal ve gerekli olan bu döngünün bir süre sonra değişime uğrayarak zararlı hale gelmesine sebep oluyor. Antarktika'da yaşanan deniz buzu kaybının da tam olarak böyle bir etkisi oldu ve buz sahanlığı büyük  bir hızla daralmaya başladı.

Yürütülen yeni bir çalışmada elde edilen bilgiye göre, deniz buzu kayıplarının sebep olduğu kuvvetli fırtınaların yarattığı dalgalar, buz sahanlığının çökmesini tetikliyor. Nature dergisinde yayınlanan bu yeni araştırmaya göre, Antarktika'daki geniş buz sahanlıkları tehlike altında.

Avustralya'daki Antarktika İklim ve Ekosistem Kooperatif Araştırma Merkezinden Dr. Rob Massom, son 50 senedir kademeli olarak azalmasına sebep olan şeyin aslında fırtınalara ve dalgalara maruz kalan Antarktika Yarımadası'ndaki buz sahanlıklarının esnekleşmesi ve kırılması olduğunu belirtti.

Massom, "Deniz buzu, buz sahanlığının kenarına ulaşmadan yıkıcı okyanus dalgalarının hızını keserek koruyucu bir tampon görevi görüyor. Ancak, deniz buzunun kaybolduğu yerlerde fırtınadan kaynaklanan okyanus dalgaları buz sahanlığına kolaylıkla ulaşarak dış kenar boşluğunun ilk birkaç kilometresinin bükülmesine neden olabiliyor. Bu esneme de zamanla, önceden var olan kırıkları genişletiyor."  diyerek, olayın etkilerini özetledi.

Araştırmanın ortak yazarlarından biri olan Adelaide Üniversitesi Matematik Bilimleri Fakültesi'nden Dr. Luke Bennetts, elde edilen sonuçlar sayesinde bilim insanlarının buz sahanlıklarının gelecekte nasıl bir durumda olacağını çok daha kolay belirleyebileceğini söyledi. Aynı zamanda yine Bennetts'e göre, çalışma sayesinde deniz seviyelerinin yükselme oranları ile ilgili de pek çok bilgi elde edilecek.

"Antarktika Buz Levhası'nın katkısı, şu an küresel ortalama deniz seviyesinin yükselmesine dair tahminlerde en büyük belirsizlik kaynağıdır." açıklamasını yapan Bennetts, "Buz sahanlığının parçalanması, zaten yüzer halde olduğu için doğrudan deniz seviyesini yükseltmezken, buz sahanlığının ardında yer alan buzulların, Güney Okyanus'a doğru ilerlemesini hızlandırıyor." yorumunda bulundu.

İklim değişikliği ve beraberinde gelişen zincirleme olayların etkileri, Güney Yarım Küre'de, buzulların erimesinin 1992 senesinden beri alarm seviyesinde hızlanmasına sebep olmuştu. 1992-2017 seneleri arasında toplamda 3 trilyon ton buzun eridiği biliniyor. NASA ve ESA ile çalışan bilim insanları, yaptıkları bir inceleme sonucundan çeyrek yüzyılda kıtanın eriyen buz tabakasının, ABD'nin en büyük ikinci eyaleti Teksas kadar bir alanı 4 metre derinlikte suyla kaplayacak miktarda olduğu hesaplamıştı. Deniz seviyesindeki yükselme ise 7,6mm.

29
3
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
29
3
1
0
0