Dibi Gören Bitcoin’in 2018 Yılındaki Düşüşü Devam Edecek mi?

9
5
3
0
0
Kripto para birimlerinin en değerlisi ve en tartışmalısı olan Bitcoin, her dalgalanmasıyla gündem yaratmaya devam ediyor. 2018’in üçüncü çeyreğine giriş yapmak üzere olduğumuz şu günlerde, ilk iki çeyreklik dönem olan 6 aylık süreci makro ölçekte değerlendirmenin vakti geldi.

2017’nin son aylarında Bitcoin, tüm kripto para birimlerini de etkisi altına alarak kısa sürede ciddi şekilde değer artışı yaşadı. Birkaç ay içinde 20.000 dolara ulaşan fiyatı yüzünden küresel çapta bu teknolojinin girdileri ve çıktıları merak konusu oldu. Çok sayıda insanın bu işe ilgi duyması, halihazırda hazırlıksız yakalanan devletleri bir anda alternatif bir ekonomik modelle karşı karşıya bıraktı. 

2017’nin son günlerinin ardından 2018 yılı Bitcoin için çok şeyin beklendiği bir yıl oldu. Ocak ayından bu yana krizlerden kurtulamayan kripto para piyasaları tüm çabalara rağmen 2017 yılındaki ani yükselişlere bir daha sahne olamadı. Ha yükseldi ha yükselecek derken Bitcoin’in ve diğer tüm birimlerin dahil olduğu piyasaları etkileyen pek çok olayla karşılaştık. Bu olayların öncesinden ya da sonrasından yaptığımız tahminler artık tutarlı bir hale gelmeye başladı. Çünkü düzenlemeler oturdukça tahminlere daha açık bir finansal teknoloji ortamıyla birlikte yaşadık. 

Aşağıda Nisan 2017’den günümüze kadar Bitcoin’in fiyatını gösteren bir grafik görüyorsunuz:

Eylül 2017’in başında Bitcon tüm zamanların en yüksek değeri olan 5000 dolar barajına ulaştığında bu rekorun daha da artacağından habersizdik.  Sonrasında yükseliş yavaşladı, gerileme başladı ve fiyatlar tekrar 3100 dolar bandına geriledi. Bu noktadan sonra başlayan yeni yükseliş dalgası küçük kayıplarla birlikte aylar sürdü. Toplamda 3 ay süren hareketlerne 20000 dolar bandına kadar devam etti. Bu artış miktarı %520 demekti, yatırımcılar köşe oldular. 

Takip eden iki ayda 2018’in ilk iki ayıydı, beklentiler yüksekti. Ocak ve Şubat ayında Bitcoin, %65 değer kaybı yaşadı. İlkbahar ayları yaklaştıkça tekrar hareketlenen Bitcoin 11600 dolar seviyesini peş peşe üç kez buldu. Bu sanki bir kavanozdaki pire gibiydi, bir daha aynı değer gözlemlenemedi, günümüze dek genel bir düşüş hareketi gözlemlendi. 

Aşağıdaki tabloda Nisan 2018’den günümüze gerçekleşen hareketlenmeyi görüyorsunuz:

İlk grafikte gördüğünüz mavi çizgi burada da var. Yeşil çizgi ise tüm zamanlarda aşılan ve bir daha altına düşülmeyen en yüksek psikolojik baraj olan 5000 doları temsil ediyor. Aşağı doğru inen mavi trend çizgisinin yanısıra 100 ve 200 günlük hareketlenmelerin ortalama çizgilerini de görebiliyoruz. Grafiklerden hareketle önümüzdeki süreçte Bitcoin’in 5500 dolar seviyesine kadar gerileyecek bir dalgalanma içinde olduğunu anlayabiliyoruz

Yılın 7. ayı olan Temmuz’a yönelik tablo netleşiyo. Bitcoin’in daha önceki geleneğine devam ederek 5000 dolar seviyesine kadar gerileme ihtimali güçleniyor. Ardından 6100 dolara kadar yükselebileceği bir dönem bizi bekliyor olabilir.

5000 dolar seviyesine henüz 1 yılı doldurmadan geri döneceğine dair ihtimallerin güçlendiği Bitcoin, yılın son çeyreğine ilişkin pek de ipucu vermiyor. 5000 dolarlık baraj, bugüne kadar altına düşülmeyen tek psikolojik baraj olduğu için yatırım yapan çoğu kişinin en büyük dayanağı konumunda yer alıyor. Bu nedenle olası bir düşüş anında pek çok yatırımcı panik satışı gerçekleştirerek Bitcoin’in değerindeki düşüşü hızlandırabilir. 

Panik satışlarıyla muhtemelen ilerleyen dönemlerde 3000 ve 1100 dolarlık iki minik barajın da düşüldüğünü görebiliriz. Yıllardır yatırım yapanlar için bu tarz dalgalanmalar yeni bir şey değil, ancak son 1 yıldır bu sürece dahil olanlar için büyük bir güven kaybı olabilir. Lakin Bitcoin, daha önceki yıllarda da benzer dalgalanmalarla değer değişimleri yaşamıştı. Bu da tünelin sonundaki bir ışık olarak ihtimaller arasında bulunsun istedik.
 

Kaynak : http://bitcoinist.com/summer-bitcoin-analysis-good-bad-ugly/
9
5
3
0
0
Emoji İle Tepki Ver
9
5
3
0
0