Dillerin Şaşırtıcı Bilgi Aktarma Hızını Ortaya Çıkaran Araştırma

19
9
2
1
0
17 dil üzerinde yapılan bir çalışma, konuşma hızı ne kadar fazla olursa olsun saniyede aktarılabilen bilgi miktarının 39 bit olduğunu gösterdi. Çalışmada üzerinde çalışılan dillerden biri olan Türkçe’de ise hece başına aktarılan bilgi miktarı 5,5 bit civarında.

Kimi diller kendi doğası gereği hızlıyken, kimi diğer diller ise diğerlerine göre daha yavaş konuşuluyor. Örneğin İtalyanca’da saniyede 9 hecenin üstüne çıkılırken, Almanca’da saniye de 5 ya da 6 hece dile getirebiliyor. Ama ne kadar hece, ne kadar kısa sürede dile getirilirse getirilsin saniyede aktarabildiğimiz bilgi miktarı 39 bit kadar.

Üç yıl süren çalışmada 17 dil üzerinde çalışıldı. Bu 17 dil arasında Türkçe, İngilizce, Vietnamca, Japonca ve İtalyanca gibi diller bulunuyor.17 dilin 14’ünü konuşabilen 5’i erkek, 5’i kadın 10 kişinin konuşmaları kayıt altına alındı. Katılımcılar daha sonra kendi anadillerinde yazılmış olan metinleri sesli olarak okudular. Araştırmacılar, katılımcıların kendi okuma sürelerine göre ortalama konuşma hızını saniyedeki hece sayısı üzerinden hesapladılar.

Yapılan araştırmanın bir başka aşamasında ise dillerin hece başına düşen bilgileri hesaplandı. Yapılan çalışmada hece sayısı 7 binin üzerinde olan İngilizce’de hece başına bilgi miktarı 7 bitin çok az üzerinde oldu. 643 gibi çok az bir hece sayısı olan Japonca’da ise hece başına aktarılan bilgi ise 5 bit civarında hesaplandı. Listenin en üst sırasında hece başına 8 bit bilgi taşıyan Vietnamca bulunurken, Türkçe’nin bir hecesinde taşınan bilgi miktarı 5,5 bit oldu.

Katılımcılar üzerinde yapılan çalışmanın sonuçları ise araştırmacıları şaşırttı. Saniyede daha fazla hecenin aktarıldığı dillerle, daha az hecenin aktarıldığı dillerin bilgi aktarım hızları aynı çıktı. Saniyede ne kadar fazla hece aktarılmış olursa olsun, bütün dillerin saniyedeki bilgi aktarım hızı 39,15 bit.

Hızlı konuşmak, daha çok bilgi aktarmayı sağlamıyor

dil

Science Advances’te yayınlanan çalışmanın raporuna göre dillerin bilgileri kodlama yöntemleri farklı olsa bile bilgi aktarım verimlilikleri birbirlerine çok yakın. Bilgi aktarım hızındaki bu aynı değerlerin sebebinin beynin biyolojik yapısı ile ilgili olduğu belirtiliyor. Sinirbilim alanında yapılan çalışmalarda bu bilgileri kanıtlar yönde. 

Brüksel Üniversitesi’nde konuşma üretimi üzerine çalışmalar yapan dilbilimci Bart de Boer’a göre bilgi aktarım hızının 39,15 bitlik bir miktarda sabitlenmesinin nedeni beynin sınırlaması. Boer, bir konuşmayı dinlerken bilgiyi ne kadar hızlı işlediğimizle ilgili değil, düşüncelerimizi bir araya getirme hızımı bilgi aktarım hızını belirliyor. 

Kaynak : https://www.independentturkish.com/node/69031/bilim/bilim-insanlar%C4%B1-dilleri-inceledi-konu%C5%9Fma-h%C4%B1z%C4%B1-ne-olursa-olsun-saniyede-ortalama-39
19
9
2
1
0
Emoji İle Tepki Ver
19
9
2
1
0