Dinozorlar Geri Getirilebilirlerse Dünyamıza Ayak Uydurabilirler mi?

28
9
4
2
0
Dinozorları tekrar dünyaya getirmek mümkün olursa çağımızın koşullarını uyum sağlayabilirler mi?

Birçok insan öyle ya da böyle Jurassic Park serilerinden en az birini izlemiş ve kendine malum soruyu sormuştur, “Dinazorların olduğu bir dünyada hayat nasıl olurdu, onları geri getirmek mümkün mü?” Bu konu üzerine kafa yoran birçok uzman, şimdilik böyle bir olasığın var olmadığını düşünüyor. Şu ana kadar elde edilen veriler dinozor DNA’sı konusunda sınırlı bir bilgi veriyor. Bulunan en genç fosil kalıntısının dahi 1 milyon yaşında olduğu düşünüldüğünde insanoğlunun sahip olduğu teknoloji, devasa dostlarımızı geri getirmek için yeterli gelişimi henüz gösteremedi.

Ancak yine de böyle bir senaryo çok da ütopik değil, ufak da olsa bir ihtimali içinde barındırıyor. Konuyla ilgili olarak dinozorların günümüzde var olmasının ne gibi sonuçlar doğuracağına kafa yoran uzmanlar, dinozorların çağın koşulları içerisinde birer uzaylı gibi olacaklarını düşünüyor. Dinozorlar aslen soy anlamında kuşlarla yakınlık gösteren bir canlı türü olsa da devasa boyutları ve etobur ya da otobur beslenme alışkanlıkları modern dünya hayvanlarına göre büyük farklılıklar gösteriyor.

Böyle bir senaryonun filmlere konu olan bir kaosa dönüşme ihtimalini mantıklı bulmayan uzmanlar, tıpkı diğer vahşi yırtıcı hayvanlar gibi dinozorların da insan hegemonyası altında yaşayabileceklerini savunuyor. Fakat iş bahsettiğimiz üzere etobur ve otobur beslenme alışkanlıkları olduğunda, dinozor ırklarının diğer vahşi memelilerle ya da av olarak lanse edilecek memelilerle mücadelesi pek de mümkün gözükmüyor.

Sonuç olarak günün birinde dinozorlar dünyaya tekrar geri getirilebilirse, tıpkı "Jurassic Park" evreninde olduğu gibi izole bir yaşam sürmek zorunda kalacaklardır.

Kaynak : https://news.nationalgeographic.com/2018/06/dinosaurs-humans-coexist-jurassic-world-paleontology-science/
28
9
4
2
0
Emoji İle Tepki Ver
28
9
4
2
0