Samanyolu'nun Galaktik Yıl Animasyonuyla Dinozorların Kaç Yıl Yaşadığı Gösterildi

15
2
1
1
0
NASA’da görevli bilim insanı Jessie Christiansen, dinozorların ortaya çıkması, soylarının sona ermesi ve yeryüzünde memelilerin ortaya çıkması sırasında Güneş Sistemi’nin Samanyolu’nda nasıl bir yol izlediğini bir animasyonla açıkladı.

Dinozorlar Dünya üzerinde yaşarken, Güneş Sistemi, galaksinin bambaşka bir yerindeydi. NASA’da görevli bilim insanı Jessie Christiansen’in hazırladığı yeni bir animasyon, Güneş Sistemi’nin Samanyolu’ndaki hareketinin ne kadar zamanda tamamlandığını göstermek için dinozorların Dünya üzerinde yaşadığı ve memelilerin ortaya çıktığı uzun dönemi kullandı. 

Güneş Sistemi, Samanyolu Galaksisi'ndeki tam bir turunu yaklaşık 250 milyon yılda tamamlıyor. NASA’da görevli bilim insanının oluşturduğu animasyon, başlangıç noktası olarak dinozorların ilk defa Dünya üzerinde ortaya çıkışını alıyor. En önemli dinozor türlerinin ortaya çıkışı ve türlerini devam ettirdikleri süre, Güneş Sistemi’nin Samanyolu’nda izlediği yolla gösterildi.

Jessie Christiansen, Business Insider’a yaptığı açıklamada, “Arkeolojik, fosil zaman ölçekleri ile astronomik zaman ölçeklerinin bir şekilde eşleştiğini farkettim. Sonra galaksinin dönüşüyle dinozorların evrimini eşleyebileceğimi farkettim” dedi. 

güneş sistemi samanyolu galaksisi

Christiansen, Powerpoint’teki animasyonları kullanarak bütün animasyonu yapmasının dört saatini aldığını söyledi. Bilim insanı, animasyonu hazırladıktan sonra metinler üzerinde de birkaç düzeltme yapması gerektiğini belirtti. 

Güneş Sistemi’nin Samanyolu’ndaki hareketi, Christiansen’in animasyonundakinden çok daha karmaşık. Samanyolu Galaksisi'ndeki yıldızlar ve gezegen sistemleri, farklı hızlarda ve yörüngelerde hareket ediyorlar. Galaksinin iç kısımlarında bulunan yıldız ve gezegen sistemleri çok daha hızlı hareket ediyorlar. Ayrıca Samanyolu’nun kendisi de evrende hareket ediyor. 

NASA’da görevli olan bilim insanı Jessie Christiansen, “Animasyon, aynı noktaya geri döndüğümüzü gösteriyor. Ancak gerçekte tüm galaksi çok uzun bir yol kat etti. Aslında uzayda bir spiral hareketi yapıyoruz. Tüm galaksi hareket ederken, galaksinin merkezinde hareket ettiğimiz için bu spiral hareket ortaya çıkıyor” dedi. 

dinozorlar ve galaksi

Yani aslında Güneş Sistemi, Samanyolu’nun merkezi etrafında dönerken aynı noktaya geri gelmez. Güneş Sistemi aynı noktaya geri dönmedi, ama Dünya'daki yaşamı aynı şekilde hala destekliyor. Dünya’da yaşamın devam ediyor olması, Güneş Sistemi’nin galaktik yörüngesinden kaynaklanıyor. 

Güneş, Samanyolu Galaksisi'nin merkezi etrafında dönerken aynı noktalara geri dönmüyor. Ama Samanyolu’nun merkezi ile arasında olan mesafeyi korumaya devam ediyor. Samanyolu’nun merkezine olan mesafe, Dünya’daki yaşamın devam etmesini sağlıyor. 

Kaynak : https://www.businessinsider.com/video-nasa-scientist-dinosaurs-milky-way-2019-10
15
2
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
15
2
1
1
0