Dinozorların Bir Göktaşı Yüzünden Yok Olduğunu Gösteren Yeni Kanıtlar Bulundu

30
4
4
3
2
Araştırmacılar, şimdiye kadar Meksika Körfezi’ne düştüğü “varsayılan” devasa göktaşının varlığını doğrulayan yeni bilgilere ulaştı. Bu bilgilerle birlikte göktaşının etkisinin ne kadar yıkıcı olduğu da ortaya çıktı.

Dinozorların sonu söz konusu olduğu zaman hepimize aynı şey öğretilmiştir. Bu dev canlıların yaşamı, gezegene çarpan dev bir göktaşı sonrasında sona ermişti. Göktaşı çarptıktan sonra gezegenin kabuğu deforme olmuş, dev lav kütleleri açığa çıkmış, atmosfer dumanla kaplanmış, uzun yıllar sürecek bir buzul çağı başlamıştı. Bu hikayedeki göktaşının düştüğü yer konusunda her zaman Meksika Körfezi adres gösterilse de bu iddiayı doğrulayacak yeterince araştırma yapılmamıştı.

ABD’nin Texas Üniversitesi’nden araştırmacılar, dinozorları öldüren göktaşı için “sağlam kanıtlar” bulduklarını açıkladı. Pazar günü açıklanan araştırmaya göre asteroid, Dünya’ya 10 milyar atom bombası gücüyle çarptı.

asteroid dünya

Meksika Körfezi’ndeki çarpışma bölgesinde yapılan incelemelerde toprak ve mangal kömürü olarak adlandırılan kömür çeşidi bulundu. Genelde yanmış odunlardan oluşan bu yapının, suyun altında ortaya çıkması pek de olası değil (Sünger Bob dünyasında belki). Çarpışma sonrası ortaya çıkan tsunami, Güney ve Kuzey Amerika'nın iç bölgelerine kara ilerledi ve sular, geri çekilirken buldukları her şeyi okyanusa sürükledi. Araştırmacılar da bu durumu kanıtlar arasına ekledi.

Bölgede yapılan incelemelerde hiç sülfür bulunamadı. Bu da orada olması gereken 325 milyar ton sülfürün atmosfere yayıldığını gösteriyor. Atmosfere karışan bu denli fazla sülfür, iklimin değişmesine, Dünya'nın buzul çağa girmesine ve dinozorların soyunun tükenmesine neden oldu.

Araştırmacılardan Sean Gulick, yaptığı açıklamada dinozorların “önce yanıp sonra donduğunu” söyledi. Jeoloji profesörü olan Gulick, bu boyutta bir tükenme olayının yaşanması için gerçek katilin atmosferik olaylar olması gerektiğini söyledi. 

Kaynak : https://www.cnet.com/news/scientists-discover-more-evidence-that-dinosaurs-were-killed-by-a-gigantic-asteroid/
30
4
4
3
2
Emoji İle Tepki Ver
30
4
4
3
2