Dinozorların Ne Yediği Ortaya Çıktı: 150 Milyon Yıl Öncesine Ait Bitkiler Yetiştirildi

59
8
3
2
2
150 milyon yıl öncesine ait, besin değerleri yüksek bitkiler yetiştirildi. Yetiştirilen bitkiler otçul dinozorların beslenme biçimlerini ortaya çıkarırken gelecek çalışmalara da ışık tuttu.

Bilim insanları, atmosferik koşullarda (yaklaşık 150 milyon yıl önce bulunanlara benzer) otçul dinozorların yedikleri bitkileri yetiştirerek besin değerlerini ölçtüler. Daha önce birçok bilim insanı, yüksek karbondioksit seviyeleri olan ortamda yetişen bitkilerin besin değerlerinin düşük olduğuna inanıyorlardı. Ancak Dr. Fiona Gill'in Leeds Üniversitesinde yönettiği yeni deneysel yaklaşım, bunun doğru olmadığını gösterdi. Ekip, yeryüzünde dolaşan en büyük hayvan olarak bilinen Sauropod dinozorlarının yaygınlaştığı zamana benzer atmosferik koşulları oluşturarak, yüksek karbondioksit seviyeleri altında zemberek otu ve mabet ağacı gibi bitkileri yetiştirdiler. 

Sauropod dinozorlarının midelerinde bitki yapraklarının sindirimini simüle etmek için var olan yapıya benzer yapay bir fermantasyon sistemi kullanıldı. Bu sayede araştırmacılar bitkilerin besin değerini belirleyebildiler. Çalışma, bitkilerin çoğunun daha önce inanıldığından çok daha yüksek enerji ve besin seviyelerine sahip olduğunu gösterdi. Bu çalışma yüksek enerji nedeniyle devasa otçulların günlük yeme ihtiyaçlarının daha az olduğunu gösterdi. Bununla birlikte daha önce tahmin edilenlerin aksine ekosistemin %20'den daha fazla dinozor popülasyonu destekleyebileceği düşünülmekte.

Dr. Gill, çalışma ile ilgili olarak, “Sonuçlarımız bitkilerin daha yüksek CO2 seviyelerinde daha hızlı büyüdüğü ve büyüdükçe besin değerlerinin azaldığı varsayımını, tüm bitki türleri için doğru olmadığını gösterdi. O zamanlar devasa dinozorların, büyük bedenleri için çok büyük miktarda enerjiye ihtiyaç duyduklarını gösteriyor. Mevcut besin kaynağı daha yüksek besin ve enerji seviyelerine sahip olduğunda da, dinozorların yeterli enerjiyi sağlamak için daha az gıda tüketmesi gerekiyor. Araştırmamız tüm dinozorların beslenme şekillerini vermiyor ancak dinozorların nasıl beslendikleri hakkında bilim insanlarının anlamalarına yardımcı olabilecek daha net bir anlayış. Tarih öncesi atmosfer koşullarında bitki yetiştirme konusundaki yaklaşımımızla ilgili heyecan verici şey, çalışmanın birçok modern memelinin ataları olan Miocene memelileri gibi diğer ekosistemleri ve devasa otçulların yiyeceklerini simüle etmek için kullanılabileceğidir” dedi.

Kaynak : https://phys.org/news/2018-07-dinosaur-dinner.html
59
8
3
2
2
Emoji İle Tepki Ver
59
8
3
2
2