Dinozorların Öldüğü Günün Kaydı Fosillerde Ortaya Çıktı

72
5
1
1
1
66 milyon yıl önce dinozorları yok eden göktaşının izleri bir fosil katmanında ortaya çıktı.

Dinozorların soyu bundan 66 milyon yıl önce gezegenimize çarpan devasa bir göktaşı tarafından tüketilmişti. Bu göktaşının izleri bir fosil katmanında ortaya çıktı.

ABD’deki Kuzey Dakota eyaletinde yapılan çalışmalarda, balık ve ağaç fosillerini inceleyen araştırmacılar gökyüzünden düşen taş ve metal parçalarına rastladılar. Bu parçalar, dinozorların soyunu tüketen meteor ile ilişkilendirildi.

Dinozorların soyunu tüketen göktaşı, bugün Meksika Körfezi olarak bilinen bölgeye çarpmıştı. Çarpışmanın ardından büyük bir tsunami ortaya çıkarken dünya gerçek anlamda sarsılmıştı. 

Çarpışmanın ardından milyarlarca ton erimiş metal ve kaya havaya saçıldı. Binlerce kilometre giden bu parçalar yüzeye geri düşerken önlerine çıkan her şeyi de yok etti.

Kansas Üniversitesi’nden Robert DePalma, Tanis bölgesindeki kazı alanındaki çalışmalarında çarpışmadan sonra 10 dakika ila 2 saatlik sürede olan bitenlerin izini ortaya çıkarmayı başardı.

Kazılarda bulunan balık fosillerinin solungaç bölgelerinde çarpışmadan kalan molozlar tespit edildi. Ayrıca ağaçların reçinelerinde ve kehribar yapılarda da parçalarla karşılaşıldı.

Jeokimyacılara göre bulunan maddeler, Meksika Körfezi’ndeki Chicxulub adlı göktaşıyla bağlantılı. Çarpışma sonrası ortaya büyük bir sarsıntı ve onunla beraber de deniz kabarması çıktı.

DePalma, "Tatlı su balıkları, kara omurgalıları, ağaçlar, dallar, odunlar, deniz amonitleri ve diğer deniz yaratıkları kara üstünde hissedilen şok dalgasıyla aynı katmanda toplandı. Bir tsunaminin kraterden buraya ulaşması 17 saatten fazla alırdı ancak sismik dalgalar ve sonundaki kabarmayla buraya 10 dakikada ulaşmış olmalı" ifadesini kullandı.

Araştırmaya katılan isimlerden olan ve babasıyla birlikte yaptığı çalışmalarda dinozorların nasıl yok olduğuna dair teorileri üreten isimlerden olan Walter Alvarez, fosillerde yaptığı incelemelerde göktaşından kaynaklı iridyum izlerine rastladı.

Profesör Alvarez, "Dinazoların yok olmasının ardında çarpışma teorisi göktaşları ve kuyruklu yıldızlarda bulunan yoğun iridyum maddesi bulmamıza bağlıydı. O zamandan bu yana kanıtlar giderek arttı. Ama bunun gibi bir fosil yatağı bulacağımız aklımıza gelmemişti" dedi.

Manchester Üniversitesi’nden Phil Manning, buranın dünyadaki en önemli kazı yerlerinden biri olduğunu ve dinozorların son gününü anlamak için her şeyin burada olduğunu söylüyor.

12 kilometre genişliğindeki göktaşı, dünya kabuğunda 100 km genişliğinde ve 30 km derinliğinde bir delik açmıştı. Daha sonra oluşan çökmede 200 kilometrelik bir krater ortaya çıkmıştı. Bugün krater büyük oranda suyun altında ve su dışında kalan kısmında çalışmalar devam ediyor.

Kaynak : https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-47772215
72
5
1
1
1
Emoji İle Tepki Ver
72
5
1
1
1