Dinozorların Sonu, Güneş'in İkizi Nemesis Yüzünden Gelmiş Olabilir

64
6
3
2
1
Bir teoriden ibaret de olsa, Güneş'in de pek çok yıldız gibi bir ikizi olduğu düşünülüyor. Her ne kadar şimdiye kadar keşfedemesekte, Nemesis adındaki bu ikiz güneşin, pek çok şeyin sorumlusu olduğu düşünülüyor.

Dünya üzerindeki dev omurgalıların soylarının tükenmesiyle ilgili anlatılanları hepimiz biliyoruz.Bir asteroit dünyaya çarpar ve dinozorlar da dahil pek çok türün soyu tükenir. Ancak bu konuyla ilgili 80'li yıllardan beri konuşulan bir başka teori daha var. O da dünyamıza çarpan asteroitlerden sorumlu olanın, Güneş'in ikizi Nemesis olduğu. 

1980'lerde, Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley'de bir fizikçi olan Richard Muller, güneşimizin 'Nemesis' olarak bilinen hipotetik bir ikiz yıldızının, bu asteroit kazasında (ve diğerlerinde) rol oynadığı fikrini ortaya koydu. Konuyla ilgili iddialar arttıkça da bilim insanları, Güneş'in kayıp ikizi Nemesis'i aramak için çalışmalar gerçekleştirdi. Kaliforniya Üniversitesi'ndeki araştırmacılar tarafından yapılan bir çalışma, neredeyse tüm yıldızların bir ikizle birlikte oluştuğunu öne sürerek konuyu incelemeye başladılar.

Bilim insanları, çalışmada yıldız oluşumu sürecini modelledi. Yoğunlaşan gaz ve toz bulutlarıyla başlayan yıldız oluşumu süreci, detaylı olarak modellenerek incelenmeye başlandı. Perseus takımyıldızından elde edilen verilere dayanan araştırma sonucunda ise tamamının olmasa bile pek çok yıldızın ikizi ile birlikte oluştuğu bilgisi elde edildi.

İkiz yıldızlar bir süre sonra ayrılarak kendi yollarına gidiyorlardı. Yine Muller'in tahminlerine göre, Nemesis'te benzer şekilde meydana geldi ve sonra Güneş'ten uzaklaşarak kendi yoluna gitti. Ancak yörüngesel hareketi sebebiyle zaman zaman Oort bulutu olarak bilinen ve Güneş'in etrafında dönen bulutsu kümesiyle yollarının kesiştiği düşünülüyor. Bu sayede de buz kaplı kümelerinin, Nemesis ile yakınlaşması sonucu eriyerek arkasında kuyruklar oluşturduğunu düşünen Muller, bu olayın 27 milyon yılda bir gerçekleştiğini iddia ediyor.

27 milyon yılda bir gerçekleşmesi de dünyanın başına gelen 5 büyük olayı açıklıyor. Bu 5 büyük olay arasında ise dinozorların neslinin tükenmesine sebep olan olay da var. Muller'e göre dünyamıza çarpan asteroit, Nemesis'in etkisiyle savrularak dünyaya düşüyor. Aslında Nemesis'in varlığı pek çok astrofizikçi tarafından 'teorik' de olsa kabul ediliyor ancak milyarlarca yıl önce ortaya çıkan bu ikiz güneşin varlığını hala sürdürüp sürdürmediği konusunda net bir bilgi yok.

Muller'in konuyla ilgili anlattıklarının hepsi tabii ki birer teori, çünkü henüz Nemesis'i gözlemleyebilmiş değiliz. Yine de konu üzerine çalışan pek çok bilim insanı var ve gelecekte eğer Nemesis gerçekten varsa, gözlemleyebileceğimiz düşünülüyor.

Kaynak : http://www.businessinsider.com/stars-form-in-pairs-nemesis-theory-2018-4?utm_source=feedly&utm_medium=referral
64
6
3
2
1
Emoji İle Tepki Ver
64
6
3
2
1