Disney Prensesleri, Kıskançlığı Teşvik Ediyor ve Gerçekçi Olmayan İlişki Beklentileri Yaratıyor

32
12
8
5
1
Disney’in özellikle prenses temalı animasyonları, kız çocukları için inanılmaz bir anlam ifade ediyor. Ancak uzmanlar, rol model olarak alınan Disney prenseslerinin kıskançlığı teşvik ettiğini, kadınları nesnelleştirdiğini ve gerçekçi olmayan ilişki beklentileri yarattığını söylüyorlar.

1923 yılında Walt Disney ve Roy O. Disney kardeşler tarafından kurulan Walt Disney Animasyon Stüdyoları, dünyanın en eski animasyon stüdyolarından biri. Amerikalı şirketin markası altında yayınlanan neredeyse her animasyon, çok geniş bir izleyici kitlesi yakalamayı başarıyor. Stüdyonun farklı temalarda yüzlerce animasyon serisi var; ancak bunlardan en akılda kalanları prenses temalılar olsa gerek. 

Uzmanlar, kız çocuklarının hayatlarında önemli bir yere sahip olan prenses temalı bu animasyonların, aslında bambaşka bir tehlikeye kapı açtığını iddia ediyor. Bu yapımların kıskançlığı teşvik ettiğini, kadınları cinsel bir metaya dönüştürdüğünü ve gerçekçi olmayan ilişki beklentileri yarattığını öne süren uzmanlar, kadınların toplumsal hayattaki rolleri hakkında olumsuz mesajlar verdiğini söylüyor.

disney

Mesela ünlü aktris Keira Knightly’nin üç yaşındaki kızı Edie'ye Kül Kedisi ve Küçük Deniz Kızı animasyonlarını izlemesini yasakladığını biliyor muydunuz? Nedeni ise bu karakterlerin güçlü kadınları temsil etmemesi. Benzer şekilde, Disney klasiği Frozen’da Prenses Anna’yı seslendiren Kristen Bell de, Pamuk Prenses’i ima ederek küçük kızların rızası dışında hiç kimse tarafından öpülmemesi gerektiğini söylemişti. 

Peki, Disney’in prenses temalı animasyonları çocuklar üzerinde gerçekten bu kadar kötü bir etki yaratıyor mu? Doğu Anglia Üniversitesi'nde Beşeri Bilimler Bölümünden Dr. Victoria Cann, bu soruya etraflıca bir cevap veriyor.

Pamuk Prenses (1937) - Kıskançlığı ve kadın rekabetini artırıyor

pamuk prenses

Disney prenses filmlerinin ilkinde, Pamuk Prenses yaşlı bir kadın kılığına girmiş olan kötü üvey annesi tarafından kendisine verilen zehirli bir elmayı yedikten sonra uykuya dalar. Ta ki, bir prens onu ormanda bulana ve öpene kadar. Pamuk Prenses, dudağına kondurulan bir öpücükle uyanır ve prense oracıkta aşık olur. 

Dr. Victoria Cann, bu hikayenin odak noktasının, yaşlı bir kadının, genç ve güzel bir kadına duyduğu kıskançlık olduğunu söylüyor. “Pamuk Prenses, kadın rekabeti fikrini ortaya koyuyor ve yaşlı bekar bir kadının asla mutlu olamayacağını gösteriyor” diyen Dr. Cann, “Cücelerin işleri ve kendine has kişilikleri var. Fakat uzun olmadıkları için aşık olunabilecek kişiler olarak gösterilmiyorlar.

Dr. Cann ayrıca Pamuk Prenses’in kadınların toplumsal hayattaki rolleri hakkında birçok olumsuz mesaj verdiğini belirtiyor. “Tek faydası, cüceler için yemek pişirme ve temizlik yapmak olarak gösteriliyor” diyen Dr. Cann, Pamuk Prenses’in erkeklere muhtaç olan çaresiz bir karakter olarak resmedildiğine dikkat çekiyor. 

Güzel ve Çirkin (Beauty and the Beast) - Aile içi şiddeti teşvik ediyor

Beauty and the Beast

İlk kez 1991 yılında yayınlanan Güzel ve Çirkin’de, kötü huylu bir canavara dönüştürülen bir prens, babasını serbest bırakması karşılığında Belle'yi kalesinde tutar. Aşık olurlar ve Belle’ye olan bağlılığı onu tekrardan bir prense dönüştürür.

Dr. Cann'a göre bu, diğer Disney animasyonlarından çok daha endişe verici mesajlar barındırıyor. “Animasyonda gördüğümüz şey, esirlerin hayatta kalmak için onu hapseden kişiye aşık olduğu klasik bir Stockholm Sendromu” diyen Dr. Cann, ayrıca bir kadının yeterince sabrettiği takdirde öfkeli bir eşi değiştirebileceği fikrinin de oldukça sinir bozucu olduğunu ifade ediyor.

Aladdin (1992) - Irkçı bir yaklaşımı var

aladdin

Disney’in en meşhur animasyonlarından biri olan Aladdin, Prenses Jasmine ile şöhret ve zenginlik hayaliyle tutuşan Aladdin’in aşk hikayesini anlatıyor. Prenses Jasmine, zengin babası tarafından evlenmeye zorlanır. Babasının bu kararına direnen Prenses Jasmine, kendisiyle evlenmek isteyen zengin ve güçlü bir adam yerine, tek bir kuruşu dahi olmayan Aladdin’e aşık olur. 

Dr. Cann, Prenses Jasmine’in Disney’in diğer prenseslerine göre çok daha zarif ve ağır başlı olduğunu; ancak yine de bir erkeğin mülkiyetinde olarak gösterildiğini söylüyor. Film yapımcılarının, bir Orta Doğu kadını olan Prenses Jasmine’e daha egzotik ve seksi görünmesi için bikini giydirdiklerini belirten Dr. Cann, “Aladdin gibi 'iyi' karakterlerin soluk tenli olarak betimlendiği, Jafar gibi kötü niyetli karakterlerin ise daha koyu tenli olduğu gerçeğini de var” diyor.

Cilt tonunun filmlerde ne kadar iyi ve kötü şekilde temsil edildiğinin çok önemli bir kavram olduğunu söyleyen Dr. Cann, “Bu, özellikle daha koyu ten tonlarında olan insanların öz saygısına zarar verebilir” ifadelerini kullanıyor.

Küçük Deniz Kızı (1989) - Evliliğin her şeyden değerli olduğu mesajını veriyor

küçük deniz kızı

Prens Eric'e ilk bakışta aşık olan deniz kızı Ariel, deniz cadısı Ursula ile sesi karşılığında kuyruğunu insan bacaklarına dönüştürmek için bir anlaşma yapar. 

Dr. Cann’a göre bu animasyon, alt metinde kadınların arzu ettikleri erkeği elde etmek için vücutlarında radikal değişiklikler yapmasını öğütlüyor. Deniz cadısı Ursula’nın yaşlı ve çekici olmayan bir kadın olarak resmedildiğine dikkat çeken Dr. Cann, bekar kadınların kıskanç ve mutsuz olduğu algısının yaratıldığını belirtiyor.

Külkedisi (1950) - Zengin olmak için güzel olun fikrini aşılıyor

Cinderella

Külkedisi, çok istediği baloya gidebilmek için zalim üvey annesi ve kıskanç kızlarına hizmet etmek zorundadır. Vaftiz annesi Sindirella Peri, onu akşam güzeller güzeli bir prensese dönüştürür; ancak perinin yaptığı büyü gece 12’de son bulacaktır. Külkedisi, balodan kaçarken camdan yapılan topuklu ayakkabısının tekini bırakır. Prens, ayakkabının sahibinin Külkedisi olduğunu öğrendiğinde onunla evlenir ve sonsuza kadar mutlu olurlar.

Dr. Cann, “Buradaki mesaj, yeterince güzel olmanız durumunda, zengin bir adam size aşık olabilir ve sizi lüks içinde yaşatabilir” diyor. Filmin, görünüşün hayati bir önem taşıdığı düşüncesini aşıladığını belirten Dr. Cann, aynı zamanda tüm üvey annelerin kötü ve korkutucu olduğu mesajının verildiğini söylüyor.

Kaynak : https://www.thesun.co.uk/fabulous/7561247/disney-beauty-beast-lion-king-aladdin-damage-expert/
32
12
8
5
1
Emoji İle Tepki Ver
32
12
8
5
1