Django 3.0 Yayınlandı: İşte Gelen Tüm Yenilikler

6
4
1
1
1
İlk kez 2005 yılında piyasaya sürülen ve 2017 yılında 2.0 kararlı sürümüne kavuşan Django'nun 3.0 güncellemesi yayınlandı. Bu yazımızda ise güncellemeyle birlikte pek çok yeni özelliğe kavuşan Django'nun en dikkat çekici özelliklerine bakacağız.

Python programlama dili için hazırlanmış ve BSD lisansı ile lisanslanmış yüksek seviyeli bir web çatısı olan Django, muadillerine göre sahip olduğu basit kurulumu ve kullanımı, detaylı hata raporu sayfaları ve yeni arayüz kodlama seçenekleriyle diğer sunucu yazılımlarından kendini ayırmayı başarıyor.

Python programlama dili ile yazılmış olan MVT mimari yapısını kullanan Django, açık kaynaklı olmasıyla da biliniyor. İlk kez Temmuz 2005’te piyasaya sürülen ve en güncel kararlı sürümü (Django 2.0) Aralık 2017’de yayınlanan Django, yaklaşık 2 yıl süren bekleyişin ardından 3.0 sürümüne kavuştu. Dilerseniz lafı daha fazla uzatmadan bu güncellemenin yeni yayınlanan sürüm notlarına biraz daha yakından bakalım.

Django 3.0 ile birlikte gelen en dikkat çekici özellikler:

Django 3.0

Yayınlanan sürüm notları ayrıntılı olarak birçok yeni özellikler dizisini kapsıyor ancak içlerinden öne çıkanlar şu şekilde:

  • Django 3.0, ASGI uygulaması olarak çalıştırma desteği sağlayarak Django'yu tamamen 'async-capable' bir hâle getirecek.
  • Django artık resmen MariaDB 10.1 ve üstünü destekleyecek.
  • Özel numaralandırma türleri olan ‘TextChoices’, ‘IntegerChoices’ ve ‘Choices’ artık 'model field' seçimlerini tanımlanın bir yolu olarak kullanılabilecek.

Django 3.0’ın yayınlanmasıyla birlikte Django 2.2’nin ana desteğinin sonuna gelindiğini belirten ekip, bu yazılım için son küçük hata düzeltme sürümü olan (aynı zamanda bir güvenlik sürümü) 2.2.8’in de bugün itibarıyla yayınlandığını bildiriyor. Bu noktada bir LTS sürümü olan Django 2.2’nin ise Nisan 2022’ye kadar güvenlik ve veri kaybı düzeltmeleri alacağı belirtiliyor.

Django 3.0 güncellemesini almak için Django’nun bu bağlantıda yer alan resmi indirme sayfasını kullanabilirsiniz. Aynı şekilde desteklenen sürümlerin bir tablosunu ve gelecek sürüm takvimini görmek için de Django’nun resmi indirme sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Kaynak : https://www.djangoproject.com/weblog/2019/dec/02/django-3-released/
6
4
1
1
1
Emoji İle Tepki Ver
6
4
1
1
1