Doktorların Kadınlarda Alzheimer'ı Erken Evrelerinde Neden Teşhis Edemedikleri Belli Oldu

13
1
0
0
0
Alzheimer, özellikle yaşlı bireylerin çok sık yakalandığı bir hastalık. Fakat kanser için bulunan çözümler, ne yazık ki bu hastalık için bulunamıyor. Araştırmacılar bu konuda yaptıkları bir çalışmada, kadın hastalarla ilgili çok önemli bir detay buldular.

Araştırmacılar doktorların kadınlarda Alzheimer'ı erken evrelerinde saptayamamalarının sebebini açıkladılar: kadınlar listeleri hatırlamakta daha iyiler. Bu üstün 'sözel bellek', genellikle erken bunama belirtilerini maskeler ve hastalığın tespit edilmesi zorlaşır. Uzmanlar, taramaların Alzheimer'ın beynin önemli bölümlerine zarar vermeye başladığını gösterse bile, kadınların standart hafıza testlerinde bilişsel performanslarını sürdürdüğünü buldu. Erkekler karşılaştırmalı olarak, hastalığa yakalanır yakalanmaz testlerde kötü performans göstermeye başladı. Kadınlar daha sonra Alzheimer'ları daha ileri bir hale geldiğinde aniden ve dik bir düşüş gösterdiler, oysaki erkeklerde hastalık progresyonunda daha erken bir düşüş gözlendi.

Uzmanlar, kadınların belleklerinin hızla bozulmaya başlayacağı ana kadar hastalığın teşhis edilememesinden korkuyor. Bu, kadınların kafasını karıştırabilir ve aileler yardım almadan mücadele etmekte zorlanırlar. llinois Üniversitesi araştırmacı Profesör Prof. Dr. Pauline Maki konu hakkında şunları söyledi: “Bu bulgular, kadınların Alzheimer tanısı konulduktan sonra çok çeşitli bilişsel yetenekler karşısında neden daha hızlı bir düşüş gösterdiklerini açıklamaya yardımcı olabilir. Kadın avantajı fonksiyonel olarak yararlı olabilirken, Alzheimer'ın erken evrelerini maskeleyerek, tanı anında daha ağır bir hastalık yükü ile sonuçlanabilir ve daha sonra daha hızlı bir bozulma meydana gelir.'

Bulgularını dün Chicago'daki Alzheimer Derneği Uluslararası Konferansı'nda sunan araştırma ekibi, beyin taramalarını gerçekleştirdi ve beyinde hafızayla bağlantılı olan önemli bir bölüm olan hipokampüsü ölçtü. Alzheimer'ın bir belirtisi olan ve beyinde bulunan plakların bulguları için taramaları incelediler, aynı zamanda demans belirtileri olan toksik amiloid ve tau proteinlerinin birikimi için katılımcıların omurilik sıvısını test ettiler. Araştırmacılar, erken Alzheimer veya “hafif bilişsel bozukluğu” olan kadınların sözel bellek testlerinde erkeklerden daha iyi olduğunu buldular. Ancak Alzheimer'ın ilerlemesiyle bu fark ortadan kalktı.

Alzheimer Topluluğu'ndaki araştırma yöneticisi Dr. Tim Shakespeare, “Kadınlar dünya çapında bunamadan orantısız olarak etkileniyor ve İngiltere'de bu hastaların yüzde 65'i kadın. Kadınlar, yaşamları boyunca sözel bellek olarak bilinen listeler ve kısa öyküler gibi şeyler için daha iyi bir hafızaya sahip olma eğilimindedirler. Bu çalışma, kadınlarda bu daha güçlü hatırlamanın demansın erken belirtilerini maskeleyebileceğini düşündürmektedir."  Britanya'da tahminen 850.000 kişinin 2025 yılına kadar 1 milyona çıkacak olan demans ile yaşadığı düşünülüyor. Geçen hafta uzmanlar demans araştırmasının, kanserde görülen ilerlemelerin 40 yıl gerisinde kaldığı uyarısında bulundu. Bunun nedeni, insanların demansı tıbbi bir durum olarak kabul etmekten vazgeçmeleri ve bunun yerine insanları "yaşlılık" bahanesi ile önemsememeleri.

BU HASTALIĞA YAKALANAN İNSANLARA NE OLUYOR?

  • Beyin hücreleri öldükçe, sağladıkları işlevler kaybolur.
  • Hastalığın ilerlemesi yavaş ve kademelidir.
  • Ortalama olarak, hastalar tanıdan beş ila yedi yıl sonra ölürler, ancak bazıları on ila on beş yıl yaşayabilir.

ERKEN SEMPTOMLAR:

  • Kısa süreli hafıza kaybı.
  • Kaybolma.
  • Davranışsal değişiklikler.
  • Ruh halindeki değişiklikler.
  • Para ile ilgili konularda veya telefon görüşmesi yapmakta zorluk çekme.

SON SEMPTOMLAR:

  • Yakın aile üyelerini, tanıdık nesneleri veya yerleri unutarak şiddetli hafıza kaybı.
  • Saldırgan davranışa yol açan, dünyayı anlamayı başaramama konusunda endişeli ve hüsrana uğramış olmak.
  • Yürümeyi becerememe.
  • Yeme sorunları olabilir.
  • Çoğunluğunun hastalığın sonunda 24 saat bakım ihtiyacı olacak.
Kaynak : http://www.dailymail.co.uk/health/article-5982427/Women-early-stages-Alzheimers.html
13
1
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
13
1
0
0
0