Bilim İnsanları, Doymuş Yağ ile Prostat Kanseri Arasında Doğrudan Bağ Buldu

15
3
1
1
0
Bilim insanları, yaptıkları son araştırmada kansere bağlı ölümlerde ikinci sırada gelen prostat kanseri ile beslenme arasında doğrudan bir bağ olduğunu buldu. Araştırmanın sonuçlarına göre, doymuş yağ prostat kanserinin ilerlemesine sebep oluyor.

Erkeklerde en sık görülen kanser türü olan prostat kanseri, kansere bağlı ölümlerde de ikinci sırada geliyor. McGill Üniversitesi Tıp Araştırma Merkezi uzmanları da beslenme ile prostat kanserinin gelişimi arasında direkt bir bağ olduğunu açıkladı.

MedicalXpress’te yer alan habere göre bilim insanları, kanserin ilerlemesine neden olan şeyi buldu. Yapılan araştırmalara göre doymuş yağ tüketimi, hücrelerin yeniden programlanmasına ve kanserin ilerlemesine sebep oluyor. Doymuş yağın kullanımının azaltılmasının ise prostat kanserinin gelişimini başlangıç aşamasında yavaşlattığı ifade edildi.

Doymuş yağ tüketiminde ölüm riski 4 kat daha fazla

prostat kanseri

Sputniknews Türkiye’de yer alan habere göre doymuş yağ tüketmek, MYC onkogeninin aşırı ekspresyonunu taklit ediyor. Bu sebepten dolayı, prostat kanserinin gelişimi hızlanıyor. Bilim insanları, 319 hastanın kullandığı diyeti ve MYC gen ekspresyonlarını detaylı bir şekilde inceledi. Yapılan incelemeye göre, yüksek seviyede doymuş yağ tüketenlerin prostat kanserinden ölme riski, yağlı gıdaları daha az tüketenlere göre dört kat daha fazla.

Araştırma ekibinde yer alan Dr. David Labbe, bulgularıyla ilgili olarak yaptığı açıklamada “Prostat kanseri hastalarda, prostat bezi hem tümörlü hem de sağlıklı hücreler barındırıyor. Biz, doymuş yağ tüketiminin sadece tümör dokusunun transkripsiyon faktörlerini etkilediğini ortaya çıkardıkifadelerini kullandı.

Doymuş yağların bulunduğu gıdalar ise şöyle; kırmızı et, süt ürünleri, palmiye ve hindistancevizi yağı. Araştırmayı gerçekleştiren ekip, araştırma sonuçlarının hastaların özel diyetlerinin geliştirilmesinde kullanılabileceğini dile getirdi.

Acı Badem’in internet sitesinde yer alan bilgiye göreyse prostat kanseri ile yaş arasında da bağlantı bulunuyor. 70 yaşın üstündeki erkeklerin yarısında görülen prostat kanseri, 90 yaşın üstündeki erkeklerde ise mikroskobik düzeyde de olsa neredeyse hepsinde gözlemlenebiliyor. 50 yaşından genç erkeklerde ise prostat kanserinin görülme düzeyi oldukça düşük.

Kaynak : https://tr.sputniknews.com/bilim/201911301040731425-bilim-insanlari-prostat-kanserine-neden-olan-gidalari-acikladi/
15
3
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
15
3
1
1
0