27
13
9
8
7
Günümüzde iyice popülerleşen drone kullanımına ilk defa başlayacak ya da yeni başlamış kişiler için önemli tavsiyeleri sıraladık. Şimdi gelin hep beraber bunlara bakalım;
1- Drone Seçimi
1- Drone Seçimi

Tabiki eğer bir drone alacaksanız ilk aşamanız drone seçimi olmalı. Bu noktada kendinize “Ben niye drone alacağım?” sorusunu sormanız gerekli. Bu bağlamda ihtiyacınız eğer profesyonel çekimler, videolar üretmek iste elinizi cebinize biraz sağlam daldırmanız gerekiyor. Yani DJI ve Parrot gibi markaların 3.000TL civarı ve hatta daha fazla fiyata sahip dronelarından almanız gerekli.

Fakat cevabınız “Neymiş merak ettim, öğrenmek istiyorum”, “Çocuğum çok ısrar etti, ona hediye edeceğim”, “Bir oyuncak, uzaktan kumandalı araba misali eğlence için alacağım” gibi ve buna yakın olacaksa, fazla para vermenize hiç mi hiç gerek yok elbet. Bunun ardından kafanızda bir fiyat baremi oluşturarak ona göre seçim yapabilirsiniz. Genellikle 100TL’den başlayıp 1.000TL’ye kadar uzanan drone çeşitleri başlangıç ve eğlence amaçlı idealdir.

Karar verme noktasında buradaki bağlantıdan Teknostore’da yer alan dronelara göz atabilirsiniz. Hepsi de başlangıç için oldukça uygun dronelar (bizzat test ettik)

2- Teknik Özellikler
2- Teknik Özellikler

Evet, ne için alacağınızı ve bütçenizi belirlediniz. Ancak bütçenize göre tonlarca drone var. Bu noktada teknik özellikler ön plana çıkar. Fakat teknik özellik kısmı yukarıda ilk bahsettiğim  profesyonel çekimler için önemli olacak. Çünkü gimbal durumu, kamera özellikleri, çekim mesafesi, uçuş süresi gibi detaylar çekimi bizzat etkileyeceği için sizin düşündüğünüz çekimlere göre seçmeniz gerekecek.

Ancak konumuz başlangıç olduğuna göre teknik özellikler noktasında uçuş süresi, batarya büyüklüğü ve kumandanın çekim mesafesini isteğinize göre ayarlamanız yeterli olacak. Ancak “Almışken iyisini alayım” diye düşünmenizi şahsen tavsiye etmiyorum. Çünkü ilk kullanımlarda oraya buraya defalarca çarpacak ve pervanesi hatta direkt dronenun kendisi kırılıp bozulacaktır. O sebeple ilk drone alıyorsanız kamera özellikleri gibi detaylara takılmadan bütçenizden rahat karşılayacağınız birkaç güne çarpma etkisiyle bozulsa canınızı sıkmayacak seçim yapmanız çok daha mantıklı olacaktır.

3- Kurallar!
3- Kurallar!

İşte başınıza iş açma durumu yüksek olan şey, dünya genelinde ve ülkemizde de drone kullanımında kurallar önemli. Her ne kadar Türkiye’de sınırlamalar tam olarak net olmasa da drone kullanım için kuralları araştırarak bunlara dikkat edin. Özellikle havaalanları, askeri bölgeler gibi girişin yasak olduğu alanlara kesinlikle drone sokmayın, yoksa aşağıdaki videodan incelediğimiz Drone Killer’ın gazabına uğrayabilir, dronenunuzu tamamen kaybedebilirsiniz.

4- Hava Durumu
4- Hava Durumu

Bir drone haliyle havada uçacağı için hava durumunun da önemi var. Hele ki rüzgarlı, yağmurlu havalar başlangıç seviyesindeki dronelar için büyük sorun. O sebeple rüzgar olmayan yağmursuz havalarda uçuş yapmanız daha mantıklı olacak. Ev içinde de kullanmanızı tavsiye etmiyoruz. Annenizin değerli bir vazosu, ya da avizesini kırarsanız tek terlik darbesinde drone yamulabilir :)

5- İlk Uçuş Ayarları ve Test Uçuşu
5- İlk Uçuş Ayarları ve Test Uçuşu

Bir drone aldıktan sonra ilk olarak kitapçığını detaylı bir şekilde okuyun, YouTube gibi mecralardan sizin aldığınız modeli satın alan biri ayarlar hakkında video çekmiş ise bilgi edinin. Çünkü her ne kadar genellikle ortak olsa da birçok drone’un kumandası farklı olarak kullanılabiliyor. Bu sebeple hangi tuş ne işe yarıyor, açılış ayarı gerekiyor mu gibi tüm detayları kitapçıktan öğrenmeden paldır küldür uçurmaya kalkmanız ilk uçuşta dronenuzu pert edebilir.

6- Güvenli Uçuş Taktikleri
6- Güvenli Uçuş Taktikleri

Drone kullanmaya başladıysanız drone’u genellikle sabit tutmaya özen gösterin. Kumandadan sola ya da sağa doğru tam manevra ile abanmadan kullanın. Sol ve sağdaki ileri-geri / sağ-sol yönlendiricilerinin hassasiyetini öğrenene kadar yavaş bir şekilde kullanmanız kendi yararınıza olacaktır. Öğrendikten sonra zaten ezberleyeceğiniz için nasıl kullanılacağını biliyor olacaksınız. Fakat acele etmeden yönlendirme detaylarını öğrenin güzelce :)

7- Öneri
7- Öneri

Eğer yukarıdaki bilgilendirmeleri dikkatlice okuduysanız sıra geldi drone seçimine, nereden drone almalıyım diye soruyorsanız, başlangıç seviyesi için Teknostore’u önereceğiz elbet :) Hem bizlerin tek tek test ettiği bu dronelardan farklı fiyat bandındaki 3 tane öneriyi de sizler için aşağıya bırakıyorum. Tüm çeşitleri buradan görebilirsiniz. Aşağıdaki önerileri de üzerine tıklayarak ilgili Teknostore sayfasından satın alabilirsiniz.

1- Eachine H8C Mini Drone (190TL) / 2- Lead Honor LH-X8 Drone (390TL) / 3- XK Detect X380 Drone (1.240TL)

27
13
9
8
7
Emoji İle Tepki Ver
27
13
9
8
7