Drone Tehditlerini Etkisiz Hale Getiren Yerli Üretim Atom'un Testlerine Başlandı

44
4
3
1
1
ASELSAN tarafından İHA ve drone tehditlerine karşı geliştirilen 35 mm Parçacıklı Mühimmat Atom, Konya Karapınar'da test edildi. Test sonuçları oldukça beğenilen Atom'un yakın zamanda kullanılması bekleniyor.

ASELSAN tarafından geliştirilen ve havadan gelecek tehditlere karşı namlulu silah sistemlerinin daha efektif hale getirilmesini amaçlayan Atom’un kabul süreci, geçtiğimiz ay tamamlanmıştı. Anadolu Ajansı’nın verdiği bilgilere göre 35 mm Parçacıklı Mühimmat şeklinde tanımı yapılan Atom,  İHA tehditlerine karşı çözüm üretmek için çalışmalara başladı.

Atom adı verilen bu sistem, hızlı ve küçük İHA’lara karşı etkili koruma sağlamayı amaçlıyor. Bu kapsamda aracın oluşabilecek herhangi bir tehditi elektro-optik sistemlerle tespit etmesini sağlayan İhtar İHA Tespit/Tahrip ve Raporlama Sistemi'ne 40 milimetre bomba atar yerleştirildi. Bu eklemeyle birlikte sistem, drone ve İHA tehditlerine karşı çok daha efektif bir koruma sağlayacak.

Atom’un test sonuçları büyük beğeni topladı:

Akıllı Mühimmat Atom,

Konya’nın Karapınar ilçesinde Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı birlikteliğinde test edilen Atom, atış testlerinde mini drone ve İHA’ları henüz havadayken vurarak imha etmeyi başardı. ASELSAN tarafından üretilen akıllı mühimmat teknolojisi Atom, testlerin ardından büyük beğeni topladı ve kısa sürede kullanıma alınması bekleniyor.

Drone ve İHA’lar, ucuz maliyetleri ve kolay erişilebilir olması dolayısıyla teröristler tarafından sıkça tercih edilmeye başlanmıştı ve ciddi bir sorun teşkil ediyordu. Ancak ASELSAN tarafından geliştirilen 40 milimetre İHA İmha Sistemi ve Atom 40 milimetre Yüksek Hızlı Akıllı Mühimmat kullanımı, bu tehdit unsurlarını ortadan kaldırmada ve imha etmede efektif bir koruma sağlıyor.

Atom, parçacık tesirli mühimmata sahip:

Atom Test Sonuçları

Atom’un çalışma mantığı ise şöyle işliyor: Araçta yer alan silahlar, Atom’un İhtar Sistemi’nden gelen raporlar ve hedef bildirimi sayesinde hedefe otomatik olarak çevriliyor ve akıllı mühimmat kullanımı sayesinde tehdit unsurunu anında etkisiz hale getiriyor.

Namludan çıktığı andan itibaren zaman programlama sistemi sayesinde ayarlanan ve belirlenen zamanda havada patlayan akıllı mühimmat, şarapnel etkili bir gövdeye sahip. Bu sayede havada patlayan parçacık etkili mühimmatlar, hedefin önünde bir parçacık bulutu oluşturuyor ve hedef, kısa sürede etkisiz hale getiriliyor.

Kaynak : https://www.aa.com.tr/tr/bilim-teknoloji/drone-tehdidini-atom-durduracak/1583392
44
4
3
1
1
Emoji İle Tepki Ver
44
4
3
1
1