DSÖ'den Şaşırtan Aşı Açıklaması: Takviye Aşı Almayın

18
4
3
3
2
Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, aşı tedarikleri konusunda çok fazla dengesizlik olduğunu açıkladı. Özellikle de zengin ülkelere çağrıda bulunan Ghebreyesus, üreticilerden takviye aşı satın almanın gereksiz olduğunu söyledi.

Ülkelerin koronavirüsle mücadele savaşları devam ederken bu konuda en çok konuşulan konulardan biri de hiç şüphesiz aşı tedarikleri. Öyle ki zengin ülkeler, nüfuslarından bile fazla sayıda koronavirüs aşısı almış durumdalar. Fakir ülkelerse ne yazık ki bu konuda geri kaldılar ve ulaşılamaz durumda olan aşılar, bu ülkelerde çok büyük krizlere yol açıyor. Aşı tedarik rekabeti ne zaman biter bilinmez ancak Dünya Sağlık Örgütü, bu konuyla ilgili yeni bir açıklama yapma gereği duydu.

Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus tarafından yapılan açıklamalarda, ülkelere açık çağrı yapıldı. Bu çağrı, nüfusunu aşılayacak kadar doza sahip olan ülkelerin, ekstradan aşı takviyesi yapmaması yönündeydi. Bu noktada, aşıların fazla fazla alınmaması gerektiğini söyleyen Ghebreyesus, hala çok fazla sayıda insanın birinci doz koronavirüs aşısı bile vurulamadığını hatırlattı.

Dengesizlik ile adaletsizlik diz boyu

Koronavirüs aşısı

Tedros Adhanom Ghebreyesus, aşılama sürecinde çok büyük dengesizlikler ile adaletsizliklerin yaşandığını söyledi. Özellikle de delta varyantı üzerine konuşan DSÖ genel direktörü, kimi ülkelerde görülmemiş can kayıpları yaşanırken bazı ülkelerin normal yaşamlarına dönmüş olmalarının adil olmadığını söyledi. DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus'un bu konuda bir de tavsiyesi vardı.

Takviye aşı tedariki yapan şirketlerin başında Pfizer ve Moderna olduğunu belirten Ghebreyesus, şirketlerin bunun yerine COVAX isimli programı önemseyebileceklerini açıkladı. Bu programın düşük ve orta gelirli ülkelerin aşılara ulaşmasını sağlayacağını söyleyen genel direktör, pandeminin ancak bu sayede son bulabileceğini ifade etti.

Kaynak : https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/dsoden-asi-cagrisi-takviye-yapmayin-6536192/
18
4
3
3
2
Emoji İle Tepki Ver
18
4
3
3
2