Dünden Bugüne Elektronik Sigara

6
2
0
0
0
Ülkemizde de fazlasıyla kullanılan elektronik sigara (e-sigara) tarihine bir göz atıyoruz.

Günümüzde özellikle sigarayı bırakma noktasında kullanılan e-sigaralar, ülkemizde de fazlasyıla rağbet gören, sigara bırakma konusunda önemli bir adım olarak gösterilen bir süreç olarak ele alınmakta. Bu noktada elektronik sigaraların nasıl ortaya çıktığını ve nasıl bir süreç geçirdiğine bakıyoruz;

Elektronik Sigarayı Kim İcat Etti?

Elektronik sigaranın icadı ve piyasaya sürülmesi çok eski yıllara dayanmıyor. Yapılan araştırmalar doğrultusunda icadının 2003 yılında ve 52 yaşındaki Hon Lik tarafından gerçekleştiği bilinmektedir. 1951 doğumlu olan Hon Lik, Çin’de bir eczacı olup, 1982 yılında Liaoning Kolejinin Tıp Bölümü'nden mezun olmuştur. E-likit ve E-sigaranın ilk icat eden kişi olarak kayıtlarda yer almaktadır.

Nikotin Bağımlısından Elektronik Sigara Buluşu

Kendisi de yüksek dozajda sigara bağımlısı olan Hon Lik, 2001 yılında ultrason ile yoğunlaşma üzerinde çalışmalarına başladı. Elde ettiği buhar damlacıkları kullanım için fazla büyüktü ve damlacıkları küçültebilmek için direnç ile ısıtma fikrini geliştirdi.

Büyük Cihazlardan Sigara Boyutuna Geçiş

İlk elde ettiği cihazlar elde tutulup taşınamayacak kadar büyüktü. Zamanla bu cihazları minyatür hale getirmeyi başardı. Ardından bazı sağlık bakımından zararsız eklentileri içerisine dahil ederek istediği kokuyu ve istediği nikotin oranını da ayarlamayı başardı.

2003 Elektronik Sigara Patenti

2003 yılında ise e-sigara çalışmalarına yüksek frekansı dahil etme fikrini buldu. Böylece sıvı malzemenin içerisinde bulunan nikotin, sıvının buharlaşması ile birlikte çok daha hızlı olarak kullanımını mümkün kıldı. Aynı zamanda günümüzde kullanılan elektronik sigaralardaki buharlaşmanın temelini de oluşturmuş oldu.

2003 yılında, buluşunun üzerine katmış olduğu tüm gelişmeler ile birlikte elde ettiği ürünün patentini kendi ülkesi olan Çin’de aldı. Böylece ilk kez patentlerde elektronik sigaranın ismi geçmiş oldu.

2003 Elektronik Sigara Üretimi

Patentinin alındığı yıl olan 2003 yılında elektronik sigaranın üretimine Çin’de başlanmıştır. İlk üretilen cihazlar bugünkü atomizer sistemi kadar gelişmiş değildi. 2003 yılındaki ilk üretilen cihazlarda ultrasonik sistem kullanılırken, günümüzdeki elektronik sigara üretimlerinde pillerin içerisindeki elektriğin ısıtma amacı ile de kullanılması sağlanmaktadır. Böylece elde edilen buhar istenen miktarda ve yoğunlukta olurken, aynı zamanda da donanımsal olarak daha az parçaya ihtiyaç duyulmuştur.

Elektronik Sigara Avrupa’ya Giriyor

E-sigaranın Avrupa’ya girişi 2006 yılında olmuştur. 2007 yılındaki finansal krizin ardından Hong Kong’da bulunan bir firma tarafından elektronik sigara hisseleri satın alınmıştır.

Elektronik Sigaranın Türkiye’ye Gelişi

E-sigaraların Türkiye’ye ulaşması 2008 yılındadır. Türkiye’ye ilk giriş yapan elektronik sigaralar, ilk üretimin yapıldığı, ancak hızlı özelliklerin eklenmesi ile ilk üretilenlerin Avrupa’da tercih edilmediği cihazlar olduğundan dolayı olumsuz tepkilere maruz kaldı.

Ülkelerin Elektronik Sigaraya Bakışı

2008 yılında The World Health Organization (WHO) yani Türkçe ismiyle Dünya Sağlık Örgütü, elektronik sigarayı sigara bırakma konusunda kabul ettiğini bildirdi. 2009 yılında Avusturalya ve Kanada gibi ülkelerde elektronik sigara yasağı getirildi. Yasaklanma sebeplerinin bazılar ise,

  • Nikotin değerleri ve içeriği bakımından bilinmeyen kartuşlar
  • Aayrıca içerisinde bulunan propylenne glycol maddesinin alerji yapabileceği gibi nedenlerbelirtildi.

Yine 2009 yılı içerisinde Hong Kong elektronik sigara satanlara veya üretenlere 100.000 Dolar paracezası ile birlikte 2 yıla kadar hapis cezası uygulayacağını bildirse de yeni gelen yasa ile bu uygulama kaldırıldı ve cihaz tamamen yasallaştı.

*Sponsorlu İçerik

6
2
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
6
2
0
0
0