Dünyadaki En Eski 3 Gizemli Harita!

1
1
0
0
0
Dünyanın en eski ve gizemli 3 haritası, çağlarının çok önünde tasvirlerde bulunuyor. Günümüzde dahi harita yapmanın zorluklarını göz önüne alınca, bu haritalar gizemi de beraberinde getiriyorlar.

Günümüzde Google Maps ve Google Earth gibi gelişmiş uygulamalar olsa da hala yeryüzünü birebir yansıtan haritalar yapamıyoruz. Bunun birçok nedeni var; fizik anlayışımızdan topografya denklemlerine kadar bir dizi neden sıralayabiliriz. Eski çağlardaki harita yapımını artık siz düşünün! Ancak yine de bazı şaheserler mevcut. Bu da “acaba bu haritalar insan yapımı mı?” sorusunu sorduruyor. Özellikle “En eski yıldız haritası”, “Dashka Taşı” ve “Moli del Salt” haritaları dünyanın en eski ancak zamanına göre en nitelikli haritaları. Bu haritalar, verdikleri bilginin yanında gizemlerini de getiriyorlar.

En Eski Yıldız Haritası

1983 yılında Japonya’nın Osaka kentinde, bir cenaze evinde bulunan bu harita yüzyıllar öncesine aitmiş. İmparator Tenmu döneminin Kitora anıt mezarına ait bu taş, 1 metre yüksekliğinde ve 2.4 metre uzunluğunda. Gökyüzünü 4 eşit parçaya bölüyor. Anıt mezarın çatısında bazı dairesel şekiller de var. Mitolojik figürlerle bezeli bu taş harita, üzerinde çeşitli zodyak sembolleri de taşıyor.

Daska Taşı: 120 Milyon Yıllık Harita!

Birçok uzmana göre dünyanın en eski haritası olan bu taşın yaşı 120 milyon! 1999’da Ural Dağları’nın eteklerinde keşfedilen taşın üzerinde şaşırtıcı detaylar var. 12.000 kilometrelik kanal ve barajların tasvir edildiği haritada, birçok yerin tarifi var. Yani tıpkı Google Maps gibi açık seçik yer tarif ediyor.
Uzmanlar perspektif ve doğruluk açısından bakıldığında, havadan gözlem yapmadan böyle bir haritanın kolay kolay çizilemeyeceğini ileri sürüyorlar.

Moli del Salt : 14.000 yıllık harita!

İspanya’nın Moli del Salt bölgesinde keşfedilen bu harita, Paleolitik Çağ’a tarihleniyor. 13.800 yıl önceki avcı-toplayıcı yaşamı da anlatan bu harita, birçok yeri tasvir etmiş. 18 cm genişliğinde, 8.8 cm yüksekliğinde ve yaklaşık 3.6 cm kalınlığında bir taşa oyulmuş harita için Dr. Manuel Vaquero7 yarı dairesel motif sergiliyor” dedi. Moli del Salt levhası, Tarragona’daki Sosyal Evrim Enstitüsü’nde sergileniyor.

Kaynak : http://www.ewao.com/a/three-mysterious-ancient-maps-youve-probably-never-heard/
1
1
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
1
1
0
0
0