Dünya Devi Amazon’un Başını Günlerce Ağrıtacak ‘Dinleme’ Raporu

18
4
3
1
1
Amazon'un sesli kontrol ürünü olan Alexa, Echo hoparlörler ile binlerce kullanıcısını dinledi, seslerini kaydetti ve kopyaladı.

'Kutudaki Siri' olarak adlandırılan Amazon'un sesli kontrol hoparlörleri, büyük bir sorunla karşı karşıya. Amazon görevlileri, Alexa yapay zekasının eğitimi için Echo cihazlardan gelen sesleri taramak üzere görevlendirilmiş. Hatta daha da ileri gidilerek kullanıcıların özel konuşmalarını, 'kritik veri' olarak kaydettiği belirtiliyor. Web sitesinde, eğitim amaçlı olarak kullanıcıların seslerinin kullanıldığı belirtilse de, görünen o ki Amazon çalışanları konuşmalara şahit oluyor.

Rapora göre iş o kadar ciddi boyutlara ulaşmış durumda ki çalışanlar, iki kez cinsel saldırıya şahit olmuşlar. Kullanıcıları dinlemekten rahatsız olan çalışanlar, bu durumu üstlerine bildirdiklerinde ise Amazon'un bu konuyla alakalı harekete geçme sorumluluğunun olmadığını belirttiler. Hal böyle olunca, bu kez çalışanlar ses kayıtlarını paylaşmaya başladılar.

Amazon yetkilileri konuyla ilgili olarak, müşterilerinin gizliliklerini ve güvenliklerini önemsediklerini, kayıtların ise çok küçük olduğunu, bahsedilen şekilde dinlemelerin olmadığını belirttiler. Aslına bakıldığında belirli müdaheleler edilerek Alexa yapay zekasına konuşmaları daha doğru algılaması öğretilebilir ancak Amazon sistemi, farklı ülkelerde çalışanlar tarafından öğretilmesi üzerine kurmuş durumda. Hindistan, Romanya gibi pek çok farklı ülkede çalışanlar, günlük olarak yaklaşık 1000 ses kaydı dinliyor. Rapor hakkında yetkili mecralar Amazon için harekete geçer mi bilinmez ancak bu durum Amazoun'u bir hayli zor durumda bırakacağa benziyor.

Kaynak : https://appleinsider.com/articles/19/04/10/thousands-of-amazon-workers-are-listening-to-echo-conversations-report-says
18
4
3
1
1
Emoji İle Tepki Ver
18
4
3
1
1