Bilim İnsanları, Dünya Dışı Yaşam Kanıtlarının Ay’da Olabileceğini Düşünüyor

12
4
1
0
0
Harvard Üniversitesi’nde fizik profesörü olan Abraham Loeb, dünya dışı yaşamın araştırılması için Ay’ın önemli deliller sunabileceğini açıkladı. Loeb, Ay’ın bir balık ağı gibi galaksi dışı maddeleri üzerinde toplamış olabileceğini düşündüğünü söyledi.

Dünya dışı yaşama dair deliler düşündüğümüzden çok daha yakınımızda olabilir. Scientific American dergisinde, Harvard’tan bilim insanlarının yayınladığı makaleye göre Dünya’nın uydusu Ay, dünya dışı yaşam delilleri için balık ağı gibi işlev görmüş olabilir. 

Scientific American’da yayınlanan makalenin yazarlarından Abraham Loeb, “Fikrimiz, Ayı'n yüzeyinde zaman içinde toplanan yıldızlararası nesneler için Ay’ı bir balık ağı olarak kabul etmek ve potansiyel olarak diğer yıldızların etrafındaki yaşanabilir ortamlardan yaşam yapı taşı sağlamaktır” dedi.

ay yüzeyi

Ay’ın kendi yüzeyi jeolojik olarak inaktif durumda. Loeb de Ay’ın yüzeyinin altındaki asteroit ve astrofiziksel kanıtları görmek için yapılacak çalışmaların ilgi çekici yıldızlararası ipuçlarını ortaya çıkaracağını belirtti. Araştırmacılara göre, Ay’ın yüzeyinde yapılacak bu çalışmada toplanan nesneler, Güneş sistemine giren nesnelerin bulunması ile milyarca yıl önceden delilleri önümüze çıkarabilir.

Yapılan son çalışmalar, yıldızlararası nesnelerin düşünülenden daha çok olması, farklı delillerin ortaya çıkmasını sağlayabilir. Gökbilimcilerin son çalışmaları, Borisov kuyruklu yıldızının Güneş sisteminden geçtiğini belirlemişti. Borisov kuyruklu yıldızından önce de Oumuamua ismi verilen yıldızlararası nesne galaksimizden geçmişti. 

ay yüzeyi 2

Abraham Loeb, eldeki teknoloji ile Ay’ın yüzeyinde bulunan yıldızlararası malzemenin tarihçesinin hesaplanabileceğini söylüyor. Loeb, yıldızlararası nesnelerin enerji miktarı ölçümlerine dayanarak yüzeyden alınan parçaların milyonda 30 oranında yıldızlararası parça içerebileceğini açıkladı. 

Araştırmacılar, hayatın yapı taşı olan aminoasitlerin yüz milyarda bir kaç parça bulunabileceğini belirtiyor. Yeryüzünde bulunan 3.4 milyar yıllık soyu tükenmiş yaşamın fosillerine benzer fosillerin yapı taşlarının bu şekilde Ay’dan alınan örneklerden elde edilebilir. 

ay görünüş

Araştırmacılardan Abraham Loeb, “Daha da heyecan verici olan, milyarlarca yıl önce ay yüzeyine düşen ve “biz varız” diyen yabancı bir medeniyetin yazdığı bir mektuba karşılık gelecek teknolojik ekipman izleri bulmak olacaktır” dedi.

Bilim insanlarına göre, Ay’dabir çalışma yapmadan böyle bir mesajın gelip gelmediğini asla bilemeyeceğiz. Araştırmacılara göre, ABD veya Çin’in Ay’a kuracakları bir uzay üssü ile böyle bir çalışma yapılabilir. Ay’da kurulacak bir uzay üssü ile ortaya çıkarılacak böyle bulgular Dünya dışı yaşamın delillerini çok uzakta aramamıza engel olabilir.

Kaynak : https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-7509193/Moon-act-fishing-net-extraterrestrial-life-says-Harvard-scientist.html
12
4
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
12
4
1
0
0