Dünya ile Ay Arasındaki Dev Boşlukta Neler Var?

65
10
5
4
1
Ay'ı her kafamızı kaldırdığımızda gökyüzünde görüyor ve çok da uzak olmadığını düşünebiliyoruz. Ancak bunun büyük bir yanılgı olduğunu söylemek sanırım yanlış olmaz çünkü güzel uydumuz aslında bizde hayli uzakta.

Dünya ile Ay arasındaki uçsuz bucaksız uçurum gerçekten çok geniş. Arada ortalama 384.872 kilometrelik bir mesafe var ve bu mesafe bir jet ile aşılmak istenseydi ortalama 1 yıl sürerdi. Saatte ortalama 10.000 km hızla ilerleyen Apollo'nun bu mesafeyi kat etmesi ise 3 gün sürmüştü. Yani anlayacağınız üzere, uydumuz bize aslında hiç de yakın değil. Peki bu dev uçurumda, yani uydumuz ile aramızda neler yer alıyor?

Aslında büyük çoğunluğunun boş olduğunu söylemekte sanırım bir sakınca yok. Ancak pek çok uydu ve asteroidin de bu boşlukta yer aldığını söyleyebiliriz. Örneğin NASA'nın 1999'da uzaya fırlattığı Chandra X Işını Gözlemevi, bu boşlukta yer alıyor ve deniz seviyesinden neredeyse 138.000 km yüksekte yani Ay ile dünyamızın tam da ortalarında bir yerde diyebiliriz.

İşte bu 384,872 km'lik boşlukta, Chandra gibi pek çok farklı uydu ve gözlemevi bulunuyor. Aralarında artık kullanılmayan ve uzay boşluğunda öylece dolananlar olduğu gibi, hala çalışan ve bize bilgi iletmeye devam edenler de mevcut. Şu an Ay'a en yakında olması planlanan şey ise NASA'nın Lunar Orbital Platform-Gateway isimli uzay istasyonu. İstasyonun uydumuza uzaklığı ise ortalama 30.000 km olacak ancak henüz istasyon göreve başlamış değil.

Kaynak : http://www.businessinsider.com/earth-moon-distance-edge-of-outer-space-2018-5?utm_source=feedly&utm_medium=referral
65
10
5
4
1
Emoji İle Tepki Ver
65
10
5
4
1