Dünya, Jüpiter Kadar Büyük Olsaydı Neler Olurdu?

143
8
5
5
2
Jüpiter'in yarıçapı 69,911, Dünya'nınki ise 6,371 km. Yani Jüpiter'in büyüklüğü Dünya'nın tam 1320 katı.

Bu dudak uçuklatan bilgi ışığında şunu soralım o zaman: Dünya, Güneş Sistemi'nin en büyük gezegeni olan Jüpiter kadar büyük olsaydı, neler olurdu?

- Şayet Dünya, Jüpiter kadar büyük olsaydı; her mesafe 10 kat, her yüzey 100 kat daha büyük olurdu.

- İstanbul ile New York arasındaki bir uçuş, Dünya'nın çevresinin 2 katından daha fazla olan 80,700 km'lik bir yolculuk olacak ve Amerika, şimdiki Dünya yüzeyinin 2 katına sahip olacaktı.

- Dünya'da, insan topluluklarının ilk yerleşimi bir hayli hızlıydı. 100.000 yıldan az bir sürede, Dünya'nın çoğu insanlar tarafından işgal edildi.

Jüpiter büyüklüğündeki Dünya'da ise, tüm gezegeni keşfetmek yaklaşık 12.190.000 sene alacaktı. Ayrıca, benzer büyüklükteki insan toplulukları birbirlerinden 100 kat daha fazla yalıtılmış olacaktı ve bu insan gruplarının birbirlerinden uzun süre izole edilmesi, kültürel ve biyolojik olarak uzaklaşmamızı sağlayacaktı.

- Böyle bir gezegende, insan göçlerinin çok daha zor olacağı ve uzun süreceği kesin. Dolayısıyla, Dünya'nın yalnızca çok küçük bir bölümünde medeniyetler ortaya çıkabilecekti. Tabii olası keşifler konusunda yaşanacak güçlükler de cabası!

- Ya yerçekimsel güç? Okyanuslar çok büyük olacağından; hidrostatik basınç, okyanus yatağının yüzeyindeki katı buza dönüşecek, atmosferdeki gazların hacmi artacak ve atmosfer basıncının çok yüksek olması, güneş ışığının yeryüzeyine ulaşmasını zorlaştıracaktı.

Bu da, gezegende yaşayan bütün canlı türlerinde köklü değişiklikler meydana geleceği anlamına geliyor. Örneğin karasal tür, atmosfer basıncına karşı kan basıncı çok yüksek olan güçlü bir kas yapısına sahip olacaktı.

Kaynak : https://seyler.eksisozluk.com/dunya-jupiter-buyuklugunde-olsaydi-neler-olurdu
143
8
5
5
2
Emoji İle Tepki Ver
143
8
5
5
2