Dünya Kupası İçin Aşırı Seksist Bir Reklam Yayınlayan Burger King, Özür Diledi

126
58
32
17
16
Ünlü fast-food zinciri Burger King’in Rusya kolu, Dünya Kupası’nda oynayan futbolculardan hamile kalan kadınlar için 3 milyon Ruble (233 bin TL) ödül ve ömür boyu bedava Whopper teklif ettiği bir reklam yayınladı. Elbette bu reklamın ardından da özür gecikmedi.

Burger King’in Rusya kolu olan şirket, akıllara zarar bir reklam anlayışıyla hareket ederek, belki de tarihin en berbat reklamlarından birisine imza attı. Rus kadınlarını Dünya Kupası’nda oynayan futbolculardan hamile kalmaya teşvik eden reklam metni, dünya medyasında büyük yankı uyandırdı. Hatta bunun için reklamda 3 milyon Ruble ve ömür boyu ücretsiz Whopper bile teklif edildi. 

Aşağıda yer alan reklamda, “En iyi futbol genlerini elde etmeyi başaran kadınlar, Rus futbol takımının gelecek nesillerle elde edeceği başarıyı arttıracaktır” yazıyor:

Dünya Kupası’na bu yıl ev sahipliği yapan Rusya’da halk, bu reklamı gördükten sonra ciddi derecede öfkelendi. BBC’ye göre Mesajlaşma uygulaması Telegram’da örgütlenen bir feminist grup “Bu toplumumuzun kadınlara bakış açısının doğrudan bir yansımasıdır” açıklamasında bulundu. 

Reklam, Rus kadınlarının “koca avcısı” olarak nitelendirildiği Rus medyasında da tartışma yarattı. Hatta Kremlin destekçisi medya kuruluşları, reklamla alay etmekle kalmayıp, yabancı taraftarlar için de benzer kampanyalar görmek istediklerine yönelik yayınlar yapıyorlar. 

Ünlü bir Rus gazetesi olan Moskovskiy Komsomolets ise olayı “Aşkın püf noktaları: Rus güzelleri yabancı hayranları yakalar” şeklinde manşetine taşıdı. Dünya Kupası için yapılan medyatik haberlerin büyük çoğunluğunda "Rus güzellikleri yabancıları nasıl tuzağa düşürdü?" şeklinde başlıklar da var.

Devlet televizyonunda sunuculuk yapan bir Rus televizyoncusu ise YouTube’da yayınladığı videoda “yüzlerce ve hatta binlerce vampir Moskova’ya akın etti” söylemiyle ülkede gündem yarattı. 

Rusya’da halkın büyük bir kesimi, Rus kadınlarının medyadaki konumundan dolayı rahatsızlık hissediyor. Onları bir pazarlama malzemesiymiş gibi kullanan medya organları devlet kontrolünde oldukları için algı operasyonundaki en büyük silah konumundalar. Medyanın bu durumundan etkilenen Burger King gibi firmalar da ortamı boş bularak, tarihin en acayip reklamlarını yayınlıyorlar.

Kaynak : https://www.bbc.com/news/world-europe-44553338
126
58
32
17
16
Emoji İle Tepki Ver
126
58
32
17
16