Dünyanın Dört Bir Yanındaki Amatör Radyocular, 10 Kasım’da Atatürk’ü Anacaklar!

7
1
0
0
0
Türkiye’den ve dünyanın dört bir yanından amatör radyocular 10 Kasım’da Atatürk'ü anmak için güçlerini birleştiriyor.

Mustafa Kemal Atatürk’ün 10 Kasım sabah 9.05’te vefat ettiği o gün onu anmak, Atatürk’ü daha iyi anlamak ve ülkemiz için ne kadar önemli olduğunu anlatmaya yönelik yapılan bu etkinliğe binlerce amatör radyocu katılacak

Önce duymayanlar için "Amatör radyoculuk nedir?" Sorusunu cevaplayalım:

Amatör radyoculuk veya amatör telsizcilik de denilen bu iş, gönüllü kişilerin radyo frekansları üzerinden mesajlaştıkları, özel eğlencelerinde kullandıkları, kendilerini teknik anlamda geliştirdikleri ve sınavlarda başarılı olan kişiler tarafından yürütülen bir tür hobidir. İçinde bulunduğumuz dönemin genç nesli arasında pek popüler olmasa da amatör telsizcilik ile uğraşan ülkemizde binlerce kişi bulunmaktadır. Dünya’da ise amatör radyoculuk ülkemizdeki faaliyetlerden çok daha önce başlamış ve ciddi bir şekilde yürütülmüştür. Hatta Amerika’da bütün amatör radyo istasyonlarının frekanslarını, adreslerini içeren resmi yayınlar dahi yapılmıştır. Amatör radyoculuğu daha yakından tanımak için tarihine, nasıl ortaya çıktığına bir göz atalım.

Amatör Telsizciliğin Kısa Tarihi

Amatör telsizciliğin temelleri aslında 19. Yüzyılın ikinci yarısına dayanmaktadır. Ancak günümüzde bilinen anlamda, amaçlarda yapılan faaliyetler ise 20. Yüzyılın başlarında boy göstermeye başlamıştır. İlk olarak Amerika’da ve Kanada’da ortaya çıkan amatör radyoculuk, bu alanda resmi yayınların yapılmaya başlanması ile birlikte hız kazanmıştır. Dünya’da ilk defa 89 amatör radyo istasyonunun frekansını içeren bir liste Amerika’da resmi olarak yayınlanmıştır.

Daha sonraları bu işi gerek deneysel olarak kendini geliştirmeye adayan insanlar tarafından gerekse eğlence olarak kullanan kişiler tarafından hobi edinilmiş ve günümüze kadar bu işe gönül verenler tarafından itina ile sürdürülmüştür. Şu anda da Aynı zamanda amatör radyocular geçtiğimiz 100 yıl boyunca bilime, mühendisliğe, endüstriye ve sosyal hizmetlere birçok fayda sağlamıştır. Bu anda amatör telsizcilik işi sadece basit bir hobi olmaktan çıkmakta ve aynı zamanda insanlığa yeri geldiğince çok ciddi faydalar sağlayabilen bir iş haline gelmektedir. Milenyum çağına gelindiğinde ise her şey gibi amatör radyoculukta da belli başlı değişimler oldu. Artık internet üzerinden de amatör radyoculuk insanlara tanıtılmakta ve amatör radyocularda kendi aralarında haberleşip teknik konularda yardımlaşmaktadır. Bu ortamların en bilinenlerinden biri olan dx news adresi de kullanıcılarına özellikle içerisinde barındırdığı amateur radio forums (amatör radyoculuk forumları) ile daha iyi iletişim imkanı sunmaktadır. 

Türkiye’de Amatör Radyoculuğun Yeri:

Ülkemizde amatör radyoculuk faaliyetleri bir kurum çatısı altında ilk olarak 1950 yılında Türkiye Radyo Amatörleri Derneği adı altında başlamıştır. Ancak bir yıl sonra kanuni gerekliliklerin sağlanamaması yüzünden derneğin faaliyetleri son bulmuştur. Daha sonra 1962 yılına gelindiğinde bir diş hekimi olan Doktor Bedii Ezgi tarafından Türkiye Radyo Amatörleri Cemiyeti kurulmuştur. Halen faaliyetlerini sürdürmekte olan bu cemiyet ülkemizde yer alan amatör telsizcilik alanındaki en önemli kuruluştur.

Bu kuruluşun yanında Türkiye’de amatör radyoculuk alanında bölgesel gruplaşmalar meydana gelmiştir. Bu anlamda yakın çevrelerde oturan amatör telsizcileri tanıştırma, bir araya getirmek, karşılıklı bilgi alışverişini sağlamak ve daha birçok faydalı neden dolayısıyla 20’den fazla aktif dernek, kuruluş bulunmaktadır. Amatör telsizciliğe başlamayı düşünenler kendi bölgesi civarında yer alan amatör radyoculuk kuruluşlarından biri ile irtibata geçerek detaylı bilgi alabilirler ve kurumun çatısı altında kendilerini, hobilerini geliştirebilirler.

Ülkemizde amatör radyoculuk ilk olarak 1991 yılında Birinci Körfez Savaşında, İkaz Alarmı Haberleşmesi alanında saha desteği sağlayarak ülkemize ciddi katkıda bulunmuştur. Daha sonra birçok doğal afette gönüllü olarak yer almış ve iletişimin sağlanmasında başrolü oynamıştır. 1998 yılından beri ise amatör telsizcilik ile uğraşan kişiler TRAC kuruluşu çatısı altında AKUT ile iş birliği içerisinde yararlı faaliyetlerine son hız devam etmektedir. 
Bu kuruluş aynı zamanda Kandilli Rasathanesi ile de iş birliği içerisindedir. Ülkemizde 60’tan fazla şehri ve çevremizdeki 8 farklı ülkeye kadar ulaşabilen alt yapısı ile TRAC özellikle doğal afetler gibi olağanüstü durumlarda görev almak, hizmet vermek için bütün imkanları ile hazır beklemektedir.

Amatör Radyocuların 10 Kasım Atatürk’ü Anma Programı:

Dünya’da ve ülkemizde amatör telsizciliği ne olduğundan, kısa tarihinden ve faaliyetlerinden bahsettikten sonra şimdi sıra bu faydalı kuruluşların yaptığı bir diğer harika etkinlik olan 10 Kasım Atatürk’ü Anma programını duyurmuş olalım. Bütün dünyada ve ülkemizde Atamızın vefatının 79. yılında yani 10 Kasım 2017 tarihinde amatör telsizciler programlarını Atatürk’ü dahil ederek onu bütün dünyaya tanıtacaklar.

Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Türk halkı için yaptıkları karşısında bir vefa etkinliği niteliği taşıyan bu etkinlikte bütün yönleri ile Atatürk ele alınacak.Yüzlerce farklı grup tarafından gerçekleştirilecek olan etkinliğe on binlerce amatör radyocu katılacaktır. Bu anma etkinliği çerçevesinde onun şahsiyetinin ele alınmasının yanında Atatürk’ün ve silah arkadaşlarının ülkemiz için yaptıkları ve onun öğretileri herkese tekrar duyurulacak.

7
1
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
7
1
0
0
0