Dünya'ya 330 Işık Yılı Uzaklıkta 3 Bebek Gezegen Keşfedildi

11
8
2
2
2
Bildiğimiz üzere uzay araştırmaları galaksimizin sınırlarını aşmış durumda ve binlerce dış gezegen keşfettik. Yapılan son araştırmalar ise henüz 'yeni doğmuş' 3 gezegenin keşfedilmesini sağladı.

Evrenimiz öyle sınırsız ve kalabalık ki sürekli olarak yeni keşif haberleri alıyoruz ve gelen her haber bizi bir adım daha ileriye taşıyor. Özellikle gezegenlerin oluşumu konusunun aydınlatılması için son dönemde oldukça kritik bilgiler elde edilmişti ve yeni bir gelişmeyle konunun biraz daha açıklık kazanacağı düşünülüyor.

Dünya'dan 330 ışık yılı uzaklıkta bulunan yeni doğmuş bir yıldızı inceleyen bilim insanları, yıldızın etrafında dönen 3 'bebek gezegen' keşfettiler. Gezegenlerin keşfi ise ALMA isimli radyo teleskoplarından elde edilen veriler sayesinde gerçekleşti. Henüz bu üçüz bebek gezegenlere dair bir görüntü yok ancak araştırmacılar konuyla ilgili gerçekleştirdikleri çalışmalardan sonra bu üç küçük gezegenin varlığını kanıtlamış durumdalar.

Araştırma sonucunda elde edilen veriler ise  umut verici, çünkü bilim insanları araştırmayı yürütürken geliştirdikleri tekniği gelecekte pek çok dışsal genç gezegen keşfetmede kullanabileceklerini düşünüyorlar. Araştırmanın yürütüldüğü Michigan Üniversitesi'nden bir astronom olan Richard Teague, ''Bu tamamen yeni yaklaşım, galaksimizdeki en genç gezegenlerin pek çoğu ALMA'dan gelen yüksek çözünürlüklü görüntüler sayesinde ortaya çıkarabilir'' diyerek hedeflerini de belirtti.

Bilim insanları araştırma sürecinde yıldızın etrafındaki toz ve gaz bulutlarına odaklanmak yerine karbon monoksit (CO) dağılımına ve hareketine baktılar. CO molekülleri ise ALMA'nın fark edebileceği farklı dalga boyları yayıyor ve bu sayede bilim insanları dalga boylarını değerlendirerek gezegenlerin varlığını keşfedebiliyor. Araştırmacılara göre, eğer yıldızın etrafında gezegenler yer almasaydı karbon monoksit  ve biriken diğer gazlar çok basit ve tahmin edilebilir hareketlerde bulunurlardı, ancak CO emisyonunun değişen dalga boyları orada büyük bir nesne olduğunu gösteriyor.

Araştırmayı sürdüren bilim insanları, ALMA'dan sağladıkları yüksek çözünürlüklü görüntüler sayesinde gezegenlerle ilgili daha detaylı bilgiler elde etmeyi planlıyorlar. Yeni doğmuş bir yıldız ve yörüngesinde hareket eden bu üç gezegen sayesinde hem gezegenerin erken dönem oluşum aşamalarına hem de güneş sistemimizde ve tüm evrende bulunan yıldızlar ile gezegenlerin yapısına dair önemli veriler elde edilebileceği düşünülüyor.

Kaynak : http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-5839297/Trio-infant-planets-newborn-star.html
11
8
2
2
2
Emoji İle Tepki Ver
11
8
2
2
2