Dünyada İlk: Kıvrılarak Kendi Kendine Şekil Alan Ahşap Kule

45
11
1
0
0
Urbach Tower adlı bu kule, kendi kendin şekil alarak büyümeye devam ediyor. Ahşap kule, bu özelliğiyle alanında bir ilk olma özelliğini taşıyor.

Kendini şekillendiren mimari yapılar, son yılların en gözde alanlarından biri durumunda. Yine de bu alanda ahşap kullanımı çok sık rastlanan bir durum değil. Aslına bakarsanız Urbach Tower adlı bu yapı, tarihte bir ilk olma özelliğini taşıyor.

Normal şartlar altında nem, ahşap için hiç de iyi bir şey değil. Neme maruz kalan ahşap, yapısal bütünlüğünü korumakta zorlanır. Almanya’daki bir grup araştırmacı ise bu bozulma sürecini inceleyerek daha verimli inşa yöntemleri geliştirmeyi başardı.

İnşaatlarda kullanılan ahşap, kurutulur ve nemden arındırılır. Yapısal olarak biraz bozulsa da bu ahşap, daha sağlam yapılar oluşturma şansı verir. Stuttgart Üniversitesi Bilgisayarlı Tasarım ve İnşaat Enstitüsü’nden araştırmacılar ise bu sürece müdahale ederek ahşabı istenen şekle girmeye 'programlamayı' başardılar.

Bozulmaları önceden bilgisayar ile modelleyen ve düzenleyen araştırmacılar, kurutma sürecini ona göre ayarlıyorlar. Araştırmacılardan Dylan Wood, farklı yönlerde ahşaplardan çift katmanlı plakalar oluşturduklarını söylüyor. Endüstriyel olarak kurutulan bu ahşaplar; çevresel etmenler, kalınlık gibi değişkenlerle birlikte yapının istenen şekli almasını sağlıyor.

Urbach Kulesi, dünyada kendini şekillendiren ahşabın kullanıldığı ilk yapı olarak öne çıkıyor. Bu yapılar, 'Çapraz Laminasyonlu Ahşap' olarak adlandırılan plakalardan oluşuyor. Temel olarak nemini kaybeden ahşaplar uzuyor ve birbirine kilitleniyor.

Dört çalışan tarafından düzenlenen bir parça, bir günde 14 metre boya ulaşabiliyor. Kule şu anda şeffaf bir tavana sahip. Ayrıca yapının içinde, nem oranını düzenli olarak kontrol eden sensörler var.

Teorik olarak bu yöntemde her türlü ağaç kullanılabiliyor. Tek yapılması gereken şey, hesaplamalarda ağaçların cinslerine göre hareket etmek.

Ahşap yapılar daha çevreci, daha ucuz ve daha sürdürülebilir olmalarıyla biliniyor. Bu nedenle de ahşap teknolojilerine özel bir ilgi var. Wood’a göre bu yeni teknoloji, inşaat dünyasının ötesinde bile kullanılabilir. Araştırmacı, ICD’deki araştırma gruplarının benzer ahşap modelleri ve üç boyutlu baskı ürünleri üzerinde çalışacaklarını söylüyor.

Kaynak : https://newatlas.com/twisting-urbach-tower/59980/
45
11
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
45
11
1
0
0