Dünyanın En Büyük Ticari 5G Ağı Hizmete Açıldı

23
4
2
1
0
Çin'de aktif olarak hizmet veren üç operatör şirketi, ortak 5G ağını hizmete sundu. Dünyanın en büyük 5G ağı olma özelliğine sahip olan bu sistemde ortak bir altyapı kullanılıyor.

5G bağlantı desteği her geçen gün hayatımıza dahil olmaya biraz daha yaklaşıyor. Bu konuda dünyadaki hemen her kurumun ve ülkenin çalışmaları devam ederken Çin, 5G hizmetini başlatmış durumda. Çin'deki üç büyük operatör şirketinin ortaklaşa hizmete sunmuş olduğu bu 5G ağı, dünyanın en büyüğü olma özelliğine sahip.

5G ağı şu an için Çin'in en büyük bölgelerinden olan Pekin ve Şanghay gibi bölgelerde bulunuyor. Operatör şirketleri, 2019 yılı sona ermeden önce bu 5G ağının daha da güçlendirilmesi için 50 binden fazla baz istasyonu kuracaklar. Şirketler hem baz istasyonlarının kurulması hem internet hızının maksimum seviyeye çıkartılabilmesi hem de maliyetleri düşürebilmek için kurulan ortak bir altyapıyı kullanıyorlar.

Çin 5G

Çin'de başlatılan dünyanın en büyük 5G ağının sunduğu teknolojik yeniliklerden ziyade başka bir önemi daha bulunuyor. Bu önem, Çin'in tarih boyunca ilk kez bir mobil yeniliğe liderlik edecek olması. Aslına bakacak olursak Çin'in, en azından önümüzdeki yılın ilk dönemlerine kadar ticari bir 5G ağı başlatması beklenmiyordu ancak Çinli yetkililer, bu konuda beklenmedik bir çıkış yaptılar.

Analistlere göre Çin'in 5G konusunda elini bu kadar çabuk tutmasının nedeni ise ABD ile mevcut rekabeti. Bilindiği üzere Çin, özellikle 2019 yılında ABD yönetimi tarafından ciddi bir baskı altına alındı. Hatta iki devlet arasında yaşanan sorunlarda Huawei günah keçisi ilan edildi. Analistler, Çin'in bu hamleyle ZTE ve Huawei gibi Çinli teknoloji devlerine olan talebi arttırmayı hedeflediklerini düşünüyorlar.

ABD vs Çin

2025 yılına gelindiğinde Çin nüfusunun yüzde 36'sının aktif olarak 5G teknolojisini kullanacağı düşünülüyor. Bu da yüksek nüfus nedeniyle 600 milyon abonenin 5G kullanması anlamına geliyor. 2025 yılına gelindiğinde sadece Çin, dünyadaki 5G kullanımının yüzde 40'ını tek başına yapıyor olacak. Yani 5G bağlantı teknolojisi Çin için çok büyük bir öneme sahip. 

5G teknolojisi tüketicilerin hayatına pek çok yenilik getirecek. Anlaşılan o ki dünya devleri, 5G teknolojisi konusunda çalışmalarını daha da hızlandıracaklar ve bu teknolojinin tüm nimetlerinden faydalanarak ön plana çıkabilmek için ellerinden gelen her şeyi yapacaklar. Ancak 5G konusunda devletlerin ne kadar başarılı olabileceğini ancak zaman gösterecek.

Kaynak : https://www.techradar.com/news/china-launches-worlds-biggest-5g-network
23
4
2
1
0
Emoji İle Tepki Ver
23
4
2
1
0