Dünyanın En Güçlü Süper Bilgisayarı Tekrar Çin’in Elinde!

1
0
0
0
0
Uzun süredir ABD ve Çin arasında devam eden süper bilgisayar çekişmesinde tekrar en güçlü süper bilgisayarın sahibi Çin oldu.

Ülkeler arasındaki askeri güçle rekabet yerini hızla gelişen teknolojilere bırakıyor. Ancak bu gelişen teknolojiler sanıldığı gibi tüm ülkelerde eşit düzeyde ilerlemiyor. Bilim ve teknoloji alanında çalışmalar yürüten iki önemli ülke Amerika Birleşik Devletleri ve Çin ise artık askeri ekipmanlarını karşılaştırmak yerine ellerindeki bilgisayarların güçlerini karşılaştırıyorlar.

Dünya’daki en güçlü 500 süper bilgisayarının 167’sini Çin, 165’ini ise ABD elinde bulundururken diğer ülkeler ABD ve Çin’in ciddi anlamda gerisinde kalıyor. Amerika Birleşik Devletleri’nin Çin’in süper bilgisayarlarla nükleer silah simülasyonu yaptığı iddiasıyla ABD, geçtiğimiz süre zarfında dünyanın en büyük yarı iletken üreticisi Intel’in Çin’e süper bilgisayarlar için işlemci satmasını yasaklamıştı.

Bu durumun üzerine işlemci üretimi konusunda hızlı bir şekilde davranan Çin, kendi işlemcisiyle çalışan %100 yerli bir akıllı bilgisayar üretti. Ancak dahası da var, Sunway TaihuLight isimli bu süper bilgisayar dünyanın en güçlüsü olma özelliğini taşıyor.

Amerika Birleşik Devletleri’nin de bu alanda hızlı davranarak daha gelişmiş bir bilgisayarla Çin’in karşısına çıkmaya hazırlanacağı söylenebilir. İki ülke arasında bir savaş ya da kritik bir gerginlik olmasa da özellikle bilim ve teknoloji alanında gövde gösterisi yapmak ülkeler için önemli.

1
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
1
0
0
0
0