Dünyanın En Yüksek Noktası Everest'in Yüksekliği Yeniden Ölçülecek

25
5
2
0
0
Nepal hükumetinin Everest'in yüksekliğini yeniden ölçmeleri için görevlendirdiği ekip, çarşamba günü yola çıktı.

Bir Güney Asya ülkesi olan Nepal’de 2015 yılında 8.1 Mw büyüklüğünde bir deprem gerçekleşmiş ve ülke zorlu günler yaşamıştı. Depremin ardından ortaya çıkan söylentiler, Himalaya sıradağlarında yer alan ve dünyanın en yüksek noktası olarak bilinen Everest’in yüksekliğinin değiştiğini iddia etmişti.

Nepal hükumeti, Everest dağının yüksekliğinin yeniden ölçülmesi için bir dağcı ekibi görevlendirdi. Hükumet, dağın yüksekliğini yeniden ölçme nedenlerinin dağın yüksekliğinin değiştiği ve eskiye oranla azaldığı şeklindeki süregelen spekülasyonlara son verilmesi olarak belirtti.

Everest dağının yüksekliği ilk kez 1954 yılında ölçülürken, bunu takip eden yıllarda pek çok ölçüm daha gerçekleştirildi. Bu ölçümler neticesinde Everest dağının kabul edilen yüksekliği 8 bin 848 metre oldu. Nepal, Everest dağının yüksekliğini yeniden ölçmek için harekete geçecek ekibi 2017 yılında görevlendirdi ve ekip, iki yıldır bu zorlu görev için hazırlanıyordu.

Keşif heyetinin lideri Khim Lal Gautam, zorlu görev hakkında yaptığı açıklamada, “Bu arazide çalışmak kolay olmayacak ancak görevimizin başarılı olacağına inanıyoruz.” şeklinde konuştu. Söylentiler, Everest dağının eskisine göre daha ‘alçak’ olduğu yönünde.

Kaynak : https://www.ntv.com.tr/teknoloji/everestin-yuksekligi-yeniden-olculecek,i9poCLahoEKMgWHDrXvKCw
25
5
2
0
0
Emoji İle Tepki Ver
25
5
2
0
0