Dünyanın Farklı Kültürlerinde Yenmesi Yasak Olan Yiyecekler

74
8
6
4
2
İnsan olarak, aslında her şeyi yiyebiliriz; dahası, yeryüzündeki tüm yaşam formlarının (hayvan, bitki, mantar, bakteri vs.) tamamını birden mideye indirebilen tek canlı türü olabiliriz.

Ancak gelgelelim, neyin yenip neyin yenmeyeceği hususu; değişik yer, durum ve zamanlara göre farklılık gösterebiliyor. Mesela Yahudilerin kaşrut, Müslümanların ise haram-helal tabuları mevcuttur. Söz konusu iki din için gıdanın kendisi kadar, ne şekilde hazırlandığı (kesildiği, pişirildiği vs.) de önemlidir. Cancılar bütünüyle vejetaryendir. Hindular sığır yemez ve genel olarak vejetaryendir.

Tevrat kesin bir biçimde kartal, akbaba ve balık kartalı etini yasaklar. Kaşrut ise alıcı ve leşçil kuşların yenmesini haram kılar ve bu kuş çeşitlerinde İslam ile aynı görüştedir. İslam inancından ayrıştığı yegane kuş türü devekuşudur.
 
Nitekim batı toplumlarında da leşçil kuşlar çoğunlukla yenmez. Tek istisna ekin kargasıdır. İskoç mutfağında yeri vardır.

Başta Filipinler olmak üzere Doğu ve Güneydoğu Asya’da, balut adlı bir yiyecek mevcuttur. Yumurta bünyesinde gelişmekte olan kuş embriyosu (genellikle ördek) haşlanarak direkt olarak yumurtadan yenir. İslam’da ise doğru usullerle kesilmediği için balut haramdır.
 

Kedi, dünyada sadece Doğu Asya'da yenmektedir. Avrupa’da belli dönemlerde, bilhassa 1. ve 2. Dünya Savaşı esnasında oluşan kıtlık dolayısıyla; insanlar, kedi etine mecbur kalmışlardır. Leningrad Kuşatması esnasında da şehirde yiyecek başka bir şey kalmadığı için insanlar kedi yemiştir. Derisi yüzülüp, içi temizlendiğinde, kediyi tavşandan ayırt etmek zordur. İşte bu yüzden, kedi eti yemek zorunda kalındığı o kötü dönemlerde 'dam tavşanı yedik' denirdi.
 

3000 senedir var olan sakız, bugün Singapur’da yasaktır. Dışarıdan dahi getirmeniz mümkün değildir. Nikotin yahut diş sakızları hariç ki, onlar da sadece eczanelerde satılır.
 

Yahudiler et ile sütü karıştırmazlar. İkisini beraber yemek haramdır.
 

Kore ve Vietnam'da nispeten yaygın olsa da, aslında köpek eti 20. yüzyılın başlarına dek Almanya’da da tüketiliyordu. Hatta şu ünlü 'hot dog' (sosisli) adı da buradan gelmektedir. Amerika'da, sosisli satan Frankfurtlu göçmenlerin esasında köpek eti sattıklarından kuşku duyuluyordu. Ve o yüzden ismi de 'hot dog - sıcak köpek' olarak kaldı.

Hindular da köpek etinin 'en pis et' olduğunu düşünür ve kesinlikle yemezler. En fazla köpek yiyen ülkeler: Vietnam, Kuzey Kore ve Güney Kore’dir. Budist Çinliler de köpek yemezler.
 

Yezidiler marul, börülce, salatalık, lahana gibi sebzeler ile; balık, geyik ve horoz gibi hayvanları da yemezler.
 

Yahudiler ve Müslümanlar domuz eti yahut ürünlerini yemez ve domuzdan imal edilen hiçbir şeyi kullanmazlar. Domuz; Fenike, Mısır ve Babil’de de yasaktı.
 

12 İmam Şiilerinden Caferilerde, tavşan eti haramdır.

74
8
6
4
2
Emoji İle Tepki Ver
74
8
6
4
2