Dünyanın İlk Kırmızı Ispanak Türü Üretildi

8
3
3
1
0
ABD Tarım Bakanlığı, dünyanın ilk kırmızı ıspanak türünün Tarımsal Araştırma Servisi(ARS) tarafından geliştirildiğini açıkladı. ARS’nin geliştirdiği yeni kırmızı ıspanak türü ile ABD’deki ıspanak tüketiminin artırılması hedefleniyor.

Ispanak her zaman yeşil yapraklı bir sebze olarak bilinir. Ancak kırmızı ıspanak olarak bilinen yapraklı sebzeler de vardır. Fakat bunlar aslında kırmızı yapraklı Amaranthus spp, Blitum rubrum ve Spinacia oleracea bitkileridir. 

Şu anda kırmızı yapraklı ıspanaklar tezgahlarda satılmaya devam ediyor. Ancak bunların yaprakları değil yapraklarında bulunan damarları kırmızıdır. Kırmızı damarlı olan Bordeaux ıspanakları, yeni üretilen kırmızı yapraklı ıspanak USDA Red’in atasıdır. 

ABD Tarım Bakanlığı’nın bir departmanı olan Tarımsal Araştırma Servisi’nde (ARS) genetikçi olarak görev alan Beiquan Mou, “USDA Red gibi gerçek kırmızı ıspanaklar, ıspanak pazarına heyecan getirecek ve insanların ıspanak tüketimine geri dönmesine yardım olacak” dedi. 

kırmızı ıspanak USDA Red

Ispanak, yüksek seviyede beta karoten(provitamin A), lutein, folat, C vitamini, kalsiyum, demir, fosfor ve potasyum içerir. Yüksek içeriği nedeniyle ıspanak insanlar arasında çok tercih edilir. ABD’de 2006 yılında kişi başına 1 kilogram ıspanak yüketildiği düşüyordu. Ancak gerçekleşen bir salgın, kişi başına düşen ıspanak tüketiminin 750 grama kadar düşmesine neden oldu. Salgın döneminden sonra ıspanak tüketimi tekrar 2006’daki seviyelerine yükselmedi. 

USDA Red ismi verilen kırmızı ıspanak, kırmızı rengini yaygın olarak kullanılan antosiyaninden ziyade fito besleyici betacyaninden alıyor. Betacyanin, hastalarda oksidatif stresi önemli ölçüde azalttığı belirlenen ve bilimsel literatürde kronik patolojileri, enflamasyonu ve kanseri önlemeye yardımcı olabilecek güçlü antioksidanlar arasında sayılır. 

USDA Red üzerinde üç yıl boyunca yapılan beş test, kırmızı ıspanağın antioksidan seviyesinin diğer ıspanak çeşitlerine göre yüzde 42-53 arasında daha yüksek olduğunu belirledi. USDA Red, orta büyüme oranına, yarı dik yapraklara sahip yarı yassı bir ıspanak türüdür. Yaprakları yuvarlak uçludur ve mor-kırmızı damarlara sahiptir. Tarımsal Araştırma Servisi(ARS), USDA Red için Bitki Çeşitliliği Koruma sertifikasına başvurdu. Ajans pazar için tohum üretim lisansı için bir ortak arıyor. 

Kaynak : https://www.ars.usda.gov/news-events/news/research-news/2019/worlds-first-true-red-spinach-variety-released
8
3
3
1
0
Emoji İle Tepki Ver
8
3
3
1
0