Dünyanın İlk Yapay Menisküs İmplant Uygulaması Gerçekleştirildi

11
2
1
1
0
Dünyanın ilk yapay menisküs implant uygulaması, geçtiğimiz günlerde İsrail’de gerçekleştirildi. Yapılan operasyonda yapay menüsküs, diz eklemine küçük bir kesitten yerleştirildi. Bu implant, doğal menisküsün işlevini taklit edecek.

Tıp dünyası, her geçen gün teknolojinin de gelişmesi ile birlikte adım adım ileri seviye uygulamalara geçiş yapıyor. Bu gelişimlerden bir yenisi ise İsrail’de yaşandı. İsrail, yapay menisküs nakli gerçekleştiren ilk ülke olarak tıp dünyasındaki ilkler alanına ismini yazdırmayı başardı. Active Implants LLC tarafından geliştirilen yapay menisküs, Israil’in önde gelen iki cerrahı tarafından gerçekleştirilen denetimleri başarıyla geçti.

Shamir Sağlık Merkezi’nde görev yapan Dr. Gabriel Agar ve Ramat-Aviv Sağlık Merkezi'nde görev yapan Dr. Ron Arbel, yeni yapay menisküs teknolojisinin gelişiminde büyük rol oynadılar. Agar, “Yapay menisküs implantını sonunda hastalarla buluşturabilmek, oldukça heyecanlı bir durum. Menisküs yırtıklarını tedavi ettikten sonra yaşanan ağrılar, ortopedi alanında sıkça rastladığımız bir durumdu ve bu zamana kadar buna karşı herhangi bir çözüm bulunamamıştı” açıklamalarında bulundu.

Yapay menisküs, küçük bir kesik açılarak bacağın içerisine yerleştiriliyor:

Yapay Menüsküs

Yapay menisküs; diz ağrısı çeken, menisküs ameliyatı geçiren ancak ağrıları devam eden veya sürekli olarak diz ağrısına maruz kalan kişiler için üretildi. Bu yapay menisküs operasyonu, oldukça kısa bir süre alıyor. Diz üzerine açılan küçük bir kesikten sonra yapay menisküs, olması gereken yere yerleştiriliyor ve bu andan itibaren doğal menisküsün oynadığı rolü üstleniyor. Bu şekilde hastalar, daha hızlı bir şekilde taburcu olabiliyor ve ağrı çekmiyorlar.

Diz eklemine yerleştirilen implant; kemik veya yumuşak dokularla herhangi bir bağlantı gerektirmiyor dolayısıyla hasta, kısa bir süre sonra evine dönebiliyor. Doktorların belirttiğine göre daha önce başarısız bir menisküs ameliyatı geçirmiş olan hastalar, bu implanttan faydalanamıyorlar. Aynı şekilde diz implantı için fazla genç olan kişiler de bu operasyona giremiyor.

Dünyanın ilk yapay menisküs implant uygulamasını gerçekleştiren İsrail, daha önce de diz ameliyatlarında da bir ilke imza atmıştı. 2018 yılının ağustos ayında Kudüs’te bulunan Hadassah Üniversitesi Tıp Merkezi’nde koral tabanlı bir implant kullanılarak bir diz ameliyatı gerçekleştirilmişti. Bu implant ise İsrail merkezli girişimci CartiHeal şirketi tarafından üretilmişti.

Kaynak : https://www.jpost.com/HEALTH-SCIENCE/Worlds-first-artificial-meniscus-implant-performed-in-Israel-608138
11
2
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
11
2
1
1
0