Dünyanın Sonunu Güneş mi Getirecek?

1
0
0
0
0
Güneş olmadan hayatta kalmamız, yaşamımıza devam etmemiz mümkün değil. Fakat acaba gezegenimizin sonu, ona en fazla yarar sağlayan şeyin elinden mi çıkacak?

Günün birinde gezegenimizin de dahil olduğu sistemin merkezindeki Güneş, şimdiki boyutunun tam 100 katına çıkacak ve Dünya'daki bütün hayatı yakıp kül etmekle birlikte gezegenimizi de bir güzel yutacak.

Fakat telaşa gerek yok çünkü bu olayın gerçekleşmesi birkaç milyar yılı alacak. Fakat bu durum, araştırmacıları şimdiden gezegenimizin gelecekteki durumu hakkında bazı tahminlerde bulunmaktan geri bırakmıyor.

Bu araştırmacılardan biri olan ve KU Leuven Astronomi Enstitüsü'nde görev yapan profesörlerden Leen Decin, Güneş ve ona bağlı olarak gezegenimizin geleceği hakkında bazı önemli açıklamalar yapmış. Decin'in açıklamaları şu şekilde:

''Yaklaşık 5 milyar yıl sonra, Güneş şu anki boyutunun 100 katından daha fazla büyüyerek devasa kızıl bir yıldıza dönüşecek. Aynı zamanda Güneş, oldukça kuvvetli bir yıldız rüzgarının etkisi ile yoğun bir kütle kaybı yaşayacak.

Tabi Güneş için bu değişimler sadece bir başlangıç. Biraz daha ileri gittiğimizde -mesela 7 milyar yıl kadar- bu kez Güneş küçük, beyaz bir cüce yıldıza dönüşmüş olacak. O dönemde boyutu Dünya ile hemen hemen aynı olacak Güneş, inanılmaz ağır bir kütleye de ship olacak. Şöyle düşünün; bu küçük, beyaz cüce yıldızının 1 çay kaşığına sığacak boyuttaki materyali tam 5 ton ağırlığında olacak.''

Güneş ve onun geleceği hakkında çoğu şeyi biliyoruz (tabiki ortada kesin diyebileceğimiz bir durum yok ancak en azından elimizdeki bilgileri kullanarak geleceğe dair bir çıkarım yapabiliyoruz). Fakat işin ilginç tarafı, aynı şeyi kendi gezegenimiz, yani Dünya için yapamayışımız. Yani gezegenimizin kaderini hala bilemiyoruz. Bu konuyu Decin şu şekilde açıklıyor:

''Dünya'nın kaderi hala bilinmezliğini koruyor. Şu an için Güneş'in gelecekte daha büyük ve daha parlak olacağını biliyoruz. Ve böyle bir durum, Dünyamızdaki bütün hayatı yok etmek için yeterli. Ancak Dünyamız, Güneş'in söz konusu boyuta, boyutlara ulaştığını görecek kadar yaşayabilecek mi?''

Güneş'in geleceğine yönelik daha detaylı bilgilere ulaşabilmek için Decin ve ekibi, 5 milyar yıl önce Güneş ile benzer koşullara sahip başka yıldızları araştırmakta. Bu konuda L2 Puppis adlı bir yıldız, araştırmacıların dikkatini çekmiş durumda.

Dünya'dan 208 ışık yılı uzaklıkta olan Puppis takımyıldızının merkezinde olan L2 Puppis, yaklaşık 5 milyar yıl önce Güneş'in şimdiki durumuna benzer bir durumdaydı. Yani L2 Puppis'in geçirdiği evreleri ve şu anki halini anlamak Güneş',n geleceğine yönelik bazı çıkarımlar yapmak adına da önemli. 

Kaynak : http://www.viralthread.com/scientists-confirm-the-sun-will-engulf-the-earth-thanks-to-new-research/?all
1
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
1
0
0
0
0