Dünya'nın Yakınından Dev Bir Asteroit Geçecek (Ay'dan Daha Kısa Mesafeden)

34
5
1
1
0
Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), apartman büyüklüğünde bir asteroidin Dünyamıza ‘tehlikeli sayılabilecek’ bir mesafeden geçeceğini açıkladı.

NASA tarafından 2019 SP3 olarak adlandırılan göktaşı, saatte 30 bin kilometreden daha fazla bir hızla ilerliyor. 19 metre büyüklüğündeki asteroidin gezegenimizin yüzeyine yalnızca 370.000 km uzaklıktan geçeceğini belirten NASA, bu dev uzay kayasını 'potansiyel olarak tehlikeli' şeklinde sınıflandırdı. 

Bize en yakın gezegen konumunda olan Ay’ın Dünya’ya uzaklığının yaklaşık 384.000 kilometre olduğunu düşündüğümüzde, söz konusu asteroidin varlığı çok daha ilginç bir hal alıyor. 'Potansiyel Olarak Tehlikeli Asteroitler’in (PHA), bir göktaşının Dünyamızı ne kadar tehdit ettiğine dair ölçülen parametrelere dayandığını söyleyen NASA, gezegenimize 7 milyon kilometreden daha az uzaklıkta olan asteroidlerin ‘potansiyel olarak tehlikeli’ sınıfına sokulduğunu aktardı.

nasa

Bununla birlikte 2019 SP3 adı verilen asteroit, Dünyamıza zarar verme riski taşımıyor; ancak 2013 yılında Rusya’nın Chelyabinsk kentine düşen meteordan daha büyük olduğunu söyleyebiliriz. Söz konusu olayda, toplamda 7200 bina hasar görürken, 1500 kişi de yaralanmıştı.

Avrupa Uzay Ajansı'na (ESA) göre, önümüzdeki 100 yıl içinde Dünya'ya çarpma riski bulunan 878 asteroit var. Küçük bir asteroidin bile ciddi yıkıma yol açabileceğini belirten ESA, olası bir çarpışma riskini azaltmak için pek çok kuruluşun bir araya gelerek yeni teknolojiler geliştirdiğini belirtiyor.

21 Haziran'da, Ulusal Bilim ve Teknoloji Konseyi, asteroidlerin tespit edilmesi ve izlenmesi çağrısında bulunan 20 sayfalık bir rapor yayınlamıştı. NASA, federal acil durum yetkilileri ve Beyaz Saray tarafından desteklenen girişim, önümüzdeki 10 yıl içinde Dünya'ya çarpma riski bulunan asteroidleri tespit etmeyi ve bunlara karşı üretilecek çözüm yollarını koordine etmeyi amaçlıyor.

Kaynak : https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-7529227/Asteroid-size-house-come-closer-Earth-moon-tomorrow.html
34
5
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
34
5
1
1
0