Ünlü Tasarımcının Süper Otomobilleri Bambaşka Seviyeye Çıkaracağı Yeni Otomobili

17
3
1
1
0
McLaren’in efsanevi F1 süper aracının tasarımına imza atan Gordon Murray, kendi firmasıyla “tüm zamanların en saf, en hafif ve en sürücü odaklı süper otomobilini” tasarlıyor.

Gordon Murray, çok uzun zaman boyunca süper otomobiller tasarlayan bir isim. Geçmişinde pek çok başarılı otomobil var. Murray, ilk defa kendisi üretici rolünü üstlendiği projesinde, kariyerinin 50. otomobilini tasarladı.

Gordon Murray Motors’un T.50 modeli 2020 yılında, 2.2 milyon dolarlık fiyatıyla satışa çıkacak. Aracın toplam ağırlığının ise 980 kilogram olacağı belirtiliyor.

20 yıl boyunca Formula 1’de Brabham ve McLaren için otomobil tasarımı yapan Murray, 90’lı yıllarda alanındaki muhtemelen en iyi CV’yi de alıp sokaklarda görebileceğimiz otomobiller tasarlamaya başlamıştı.

Ünlü ismin ilk tasarladığı süper araba ise çağının çok ötesinde olan, milyon dolar eden ilk otomobil McLaren F1 olmuştu. Çıktığı dönemde, sahip olduğu 386 kilometrelik hız sayesinde dünyanın en hızlısı unvanını alan araç, tamamen karbon monokok şasiye sahip ilk otomobil olmuştu. Murray, F1 yıllarından kalma alışkanlıkla şoförü tek başına düşündüğü tasarımda sürücüyü ortaya yerleştirmiş, arkasına da iki kişilik yolcu koltuğu koymuştu.

Uzun yıllardır kendi tasarım ofisini işleten Murray, en sonunda üretimi de kendi eline almaya karar verdi. Firmanın ilk aracı, benzer şekilde hafifliğin öne çıktığı bir süper otomobil olacak. Murray’ın “F1’in ruhani devamı” dediği otomobil hafifliğe, aeordinamiğe, kontrole ve keyifli sürüşe odaklanıyor.

Yeni otomobil, 2022 yılında yollara çıktığında en hızlı otomobil olmayacak. Koeniggsegg Agera, 450 km hıza sahip ve dürüst olmak gerkirse dünyada o kadar hızlı gidebileceğimiz bir yol zaten yok. Murray de “Kesinlikle en hızlı olmakla ya da en çabuk hızlanan aracı yapmakla ilgilenmiyorum. Odağımız onun yerine üretilmiş bir süper otomobilin sunduğu  en saf, en ödüllendirici sürüş deneyimini suran aracı sunmak -yine de emin olun, hızlı olacak.” diyor.

Araç, tıpkı McLaren F1 gibi orta-arkada bulunan bir V12 motora sahip olacak. Bu defa bir BMW motoru yerine 650 beygirlik Cosworth motoru kullanılacak. Motor, abartılı bir devir sayısı olan 12100 devire çıkabilecek. Böylece bugüne kadar yapılmış tüm V12 yol motorlarından daha güçlü olacak.

Murray ayrıca ortada bulunan sürücü koltuğundan da vazgeçmeyecek, yine üç koltuklu bir sistem kullanacak. Aracın alt kısmında, 40 cm boyunda bir de fan bulunacak. Bu fan, aracın altındaki havayı dışarı itecek ve aracın yere yakınlaşmasını sağlayacak. Aslında Murray bu tasarımı 1978’de Niki Lauda’nın kullandığı yarış otomobilinde kullanmıştı. Sürücüye çok fazla G kuvveti uygulanmasına neden olan sistem daha sonra tasarımdan çıkartılmıştı. Diğer ekiplerden tepki çeken özellik, aracın dışarıda kaldığı virajlarda dahi rakiplerini geçebilmesini sağlıyordu.

Çatı kısmında hava girişi, motorunun arkasında iki fanı ve aktif arka kanadı olan araç, yola daha önce gördüğümüz otomobillerden çok daha sağlam yanaşacak. Aracın, neredeyse(!) polar kazağa yapışan kedi tüyleriyle yarışacak kadar iyi bir yol tutuşu olacak.

Murray’e göre her bir parçası özenle incelenen araç, bütün gereksiz gramlardan kurtulmuş olacak. Çok fazla detay verilmese de aracın ağırlığının 980 kilogram olacağı belirtiliyor.

Araçlar, Gordon Murray Motors’un İngiltere, Surrey’de kurduğu özel fabrikasında üretilecek. 2 milyon poundu aşacak olan fiyat biraz yüksek olsa da F1’in de ilk milyon dolarlık otomobil olduğunu unutmamak gerekiyor. Bu fiyata daha sonra da vergiler eklenecek. Yeterince paranız olsa bile bu otomobillerden almanız mümkün olmayabilir çünkü T.50, yalnızca 100 adet üretilecek.

Kaynak : https://newatlas.com/gordon-murray-t50-lightweight-supercar/59998/
17
3
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
17
3
1
1
0