Eğer Bu Gece Mars, Kanlı Ay ile Aynı Boyutta Görünürse Gerçekten Hapı Yuttuk mu?

143
21
19
12
10
27 Temmuz 2018, yüzyılın en görkemli Ay tutulmasıyla tarihe geçecek. Ay bu tutulma sırasında kızıl bir renge bürünecek. Aynı zamanda Mars, Dünya’ya son 15 yıldır olmadığı kadar yakına gelecek. İki olayı bir araya getiren ürkütücü iddianın ne kadar gerçeklik taşıdığına değiniyoruz.

Tüm dünya bu gece gerçekleşmesi beklenen Kanlı Ay ya da Kızıl Ay olarak anılan tutulmayı bekliyor. Akşam saatlerinde başlayacak tutulma, gecenin ilerleyen saatlerine kadar sürecek. Nasıl izleyeceğinize dair ayrıntılı bilgileri buradaki içeriğimizden öğrenebilirsiniz.

Tutulma boyunca Ay'ın alacağı renk, Dünya’nın üzerine düşen gölgesinden dolayı kızıl olacak. Aynı etkiyi havanın açık olduğu zamanlarda gerçekleşen gün batımı manzaralarından da biliyoruz. Geçtiğimiz günlerde araştırmacılar, bu renk tonlarının ve parlaklığının Dünya için ciddi mesajlar vereceğini de açıklamışlardı.

Aynı saatlerde bir diğer gök cismi olan Kızıl Gezegen Mars, son 15 yıldır bize hiç yakın olmadığı kadar yakın olacak. Gökyüzünde kızılların dansına tanık olmak güzel. Peki Mars Ay ile aynı boyutta görünürse ne olacak? İşte bu sorunun bilimsel bir yanıtı var. 

Mars’ın Dünya’ya uzaklığı 57 milyon kilometreye kadar düşecek. Bu sayı size biraz yüksek gelebilir, ancak kozmik ölçüleri düşündüğümüzde oldukça yakın. Son 15 yıldır Mars’ın Dünya’ya bu kadar yakınlaşmadığı biliniyor. Aynı zamanda daha önce böyle bir olay Ay tutulmasıyla eş zamanlı olarak gerçekleşmedi. CBS News’da yer alan bir habere göre bu tesadüf gerçekleşirse, ciddi olayların da habercisi olabilir. 

Ay, kısmi ya da tamamen olmak üzere toplamda 6 saat 14 dakika boyunca Dünya’nın gölgesi altında bulunacak. Ay'ın tam tutulma süresi boyunca bir bütün olarak gölge altında kalacağı süre ise 103 dakika olacak. Bu süre, 21. yüzyılın en uzun tutulması anlamına geliyor. Bu sırada Dünya’nın atmosferi Güneş’ten gelen mavi ışığı filtreleyecek, Ay yüzeyindeki gölgesi turuncu ve kızıl tonları arasında değişim gösterecek. 

Aşağıdaki NASA grafiği, bu tutulmanın neden bu kadar uzun ve tartışma sebebi olduğunu vurguluyor: 

Ay, tutulma sırasında "umbra" olarak bilinen kırmızıyla ifade edilmiş gölge bögesinden geçecek, biz de bu olayı tam tutulma olarak izleyeceğiz. Bu mükemmel geçişteki umbra terimi, aynı zamanda geceleri güneş battıktan sonra içine girdiğimiz karanlığın da diğer adı. Ay’ın umbrasını ise Güneş tutulmaları esnasında gözlemleyebiliyoruz. 

Sosyal medyada sıkça yayılan iddialara gelince, Ay ve Mars’ın kabaca birbirlerine yakın boyutlarda görüneceği konuşuluyor. Bu tarz hikayeler, aslında sosyal medyanın egemenliğinden çok çok eskiye dayanıyor. Antik çağlarda insanlar Kızıl Ay’a anlam yükledikleri gibi, dönem dönem yakınlaşan Mars’a da tapındılar. Adı da zaten Roma Mitolojisi’nde yer alan savaş tanrısı Mars’tan geliyor.

Eğer bu iddia gerçekleşirse, Mars’ın yerçekimsel etkisi Dünya’nın başını ciddi şekilde belaya sokabilir. Fakat beklentilerin aksine Mars, çok parlak bir yıldız gibi görünecek, Ay ile aynı boyutta olmayacak. Çıplak gözle ararsak, Mars’ı da görmemiz mümkün olacak. Hatta amatör teleskoplarla bile çok yakından görebileceğiz.

Mars, hafta boyunca gündemden düşmedi. Avrupa Uzay Ajansı ESA, bir radar sistemiyle gezegenin Güney Kutbu’nda tuzlu su keşfetti. 

Kısaca özetlemek gerekirse sosyal medyada dolaşan Mars ve Ay’ın aynı boyutta görüneceğine ilişkin açıklamalar gerçeklik taşımıyorlar. Eğer gerçek olsaydı, zaten Dünya’ya daha önce de aynı yakınlıkta bulunur, yeryüzündeki yaşamın sonunu getirirdi.

Kaynak : https://www.forbes.com/sites/marshallshepherd/2018/07/26/if-mars-appears-the-same-size-as-the-blood-moon-we-are-in-trouble/#7018c56b6224
143
21
19
12
10
Emoji İle Tepki Ver
143
21
19
12
10