Einstein, Işık Hızı Hakkında Yanılmış Olabilir mi?

19
7
4
3
2
1990'da Einstein'ın teorisindeki ışık hızının sabit olmayabileceği ileri sürülmüştü. Şimdi Kanada'da yapılan bir çalışmayla bu teori test edilecek. Eğer doğruysa bu, modern fiziğin temelleri sarsacak bir gelişme olacak.

Einstein’ın görelilik teorisinde ışık hızı sabit olarak alınıyordu. Fakat araştırmacılar, modern fiziğin temelini oluştursa da bu kavramın doğru olmama ihtimalini ileri sürüyor. Bir grup bilim adamı bu hipotezi test etmeye hazır olduklarını ileri sürdü. Görelilik kuramının merkezinde ışığın uzay boşluğunda sabit hızla ilerlediği düşüncesi var. Evrenin yaşını belirlemek için de kullanılan bu hız, kozmologlara, Büyük Patlama’dan sonra ne olduğu fikrini veriyordu.

1990’ların sonunda Joao Magueijo isimli fizikçi, Londra İmpratorluk Üniversitesi’nde evrenin ilk zamanlarında ışık hızının daha değişken olabileceğini ileri sürmüştü. Büyük patlamadan saniyeler sonra fizikçiler, evrenin tek bir noktadan hızla genişlediğini ileri sürüyorlar. Fakat ışık sabit bir hızla ilerliyorsa, ışık parçacıklarının evrenin tamamına yayılması için yeterli bir zaman geçmiş olmuyor, buna bilim insanları “Ufuk Problemi” adını veriyorlar.

Bu problemi çözmek için araştırmacılar, ışık hızının zamanın başlangıcında sabit olmadığını ve bazı yerlerde diğerlerine göre daha hızlı seyrettiğini ileri sürdü. Kanada Perimeter Enstitüsü’nden Dr. Niayesh Afshordi, bu dalgalanma için bir model indeks numarası önerdi. Teori, ilk olarak 1990’ların başında ileri sürülmesine rağmen test edilememiş, ayrıca pek mümkün bulunmamıştı. Eğer yakın gelecekte gözlemler bu sayının doğru olduğunu bulursa, Einstein’ın yerçekimi teorisinde dahi değişiklikler olabileceği söyleniyor.

Profesör Magueijo “Işık hızının sabit olmadığı teorisi öne sürüldüğünde radikal bir fikirdi. Fakat günümüzde fizikçilerin test edebileceği bir hale geldi. Eğer bu doğruysa, o dönemde doğa yasalarının şimdi oldukları gibi olmadığı ortaya çıkacak” şeklinde konuştu.

Kaynak : http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-3978402/Was-Einstein-WRONG-speed-light-New-theory-completely-change-view-universe.html
19
7
4
3
2
Emoji İle Tepki Ver
19
7
4
3
2