Elektronik Sigaranın Sebep Olduğu Gizemli Hastalık İçin Anket Hazırlandı

18
4
3
2
1
Harvard Üniversitesi'nden araştırmacılar, elektronik sigaradan kaynaklanan ancak neden ortaya çıktığı bilinmeyen hastalığı çözmek için bir anket hazırladılar. Anketin bir diğer amacı da elektronik sigara kullanıcılarının yaşadığı semptomları ve kullandıkları ürünleri öğrenmek.

Son yıllarda dünyada inanılmaz popülarite kazanan elektronik sigaralar, son araştırmalara göre gizemli bir hastalığa yol açıyor. Bu gizemli hastalık, şu ana kadar 2.000’e yakın insanın akciğerine zarar verdi ve 37 insanı öldürdü. Hastalığın çıkış sebebini kimse bilmediğinden gizemli hastalık yayılmaya devam ediyor.

Hastalığın kaynağının bulunamamasında bir etmen de bugüne kadar yanlış soruların sorulmuş olması olabilir. İşte bu nedenle Harvard Üniversitesi’nde görevli araştırmacılar, doğru soruları ve cevapları bulabilmek için herkese açık bir anket hazırladılar.

Elektronik sigara kaynaklı hastalıkların anlaşılmasını sağlayacak proje: YouVape

elektronik sigara

YouVape ismi verilen projenin iki ana amacı bulunuyor. Bunlardan ilki, insanların elektronik sigaradan doğan akciğer hastalığına dair bir semptomu olup olmadığını kontrol etmelerini sağlamak. İkinci amaç ise araştırmacılara hastaların semptomları hakkında daha ayrıntılı bilgi sunmak ve hastaların ne içtiğini öğrenmek. Bu sayede yalnızca hastalığın nerede ortaya çıktığı değil, hastalığa neyin sebep olduğu konusunda da daha fazla sonuca ulaşılabilecek.

YouVape projesinin arkasındaki isim olan Yulin Hswen, elektronik sigara konusuna hastalık nedeniyle ilgi duymadığını, yalnızca bu kadar popülerleşmesinin ilgisini çektiğini söylüyor. Ayrıca HealthMap adındaki hastalık takip sisteminin temmuz ayında elektronik sigarayla ilgili 8 akciğer hasarı vakası iletmesinin projede etkili olduğunu belirtiyor.

Hswen, bu uyarıları aslında ilk başta dikkate almamış fakat internet üzerinden veri sağlayan HealthMap, giderek daha da fazla uyarı vermeye başlamış. Ağustos ayına geldiğimizde bu gizemli hastalığa yakalanan insan sayısı 119’a ulaşmıştı. Bugün ise proje kapsamında tespit edilen 2.197 hasta bulunuyor.

Hastaları anlamak, hastalıkları anlamanın ilk aşamasını oluşturuyor:

elektronik sigara hastalığı

Yulin Hswen’in açıklamalarına göre elektronik sigara kültürünü anlamak ve doğru soruları sormak, problemi çözmek için hayati önem taşıyor. Bu soruların cevaplarının çoğu, elektronik sigara bloglarında bulunabilir hâlde. Elektronik sigara içen insanların bu konuda nasıl konuştuklarını anlamak ve herhangi bir sağlık problemi yaşadıklarında onlara doğru soruları sormak oldukça önemli.

Hswen’in hazırladığı anket, elektronik sigara içme alışkanlığınızla ilgili basit soruları içeriyor. Bu soruların ardından karşınıza birkaç semptom çıkıyor ve sizden bu semptomlardan herhangi birisine sahipseniz işaretlemeniz isteniyor. Ardından içtiğiniz elektronik sigarayla ilgili birkaç soru soruluyor ve isterseniz sizinle görüşülmesine izin veriyorsunuz. Herkese açık olan bu ankete buradan ulaşabilirsiniz.

Kaynak : https://www.fastcompany.com/90425209/this-harvard-scientist-has-a-plan-to-solve-the-mysterious-vaping-illness
18
4
3
2
1
Emoji İle Tepki Ver
18
4
3
2
1