Nedeni Elektronik Sigara Olduğu Düşünülen Gizemli Hastalık 5 Can Aldı

21
11
10
3
2
Kesin nedeni bilinmese de ABD sağlık yetkilileri tarafından büyük oranda elektronik sigaraya bağlanan "gizemli hastalık", ülke genelinde yayılmaya devam ediyor. Nisan ayından itibaren 400'den fazla benzer vakayla karşılaşılması, yetkilileri harekete geçirmiş durumda.

Sigaradan uzaklaşmak ve verdiği zararlardan kurtulmak isteyenler için son zamanlarda çok popüler bir alternatif hâline gelen elektronik sigaranın, aslında çok da masum olmadığı ortaya çıktı. ABD sağlık yetkililerinin yaptığı açıklamaya göre “gizemli bir akciğer hastalığından” dolayı yitirilen hayat sayısının 5’e yükseldiği belirtildi.

Vaka sayısı giderek artıyor:

elektronik sigara

ABD genelinde nisan ayından bu yana benzer vakalarla karşılaşılıyor. Buna rağmen hastalığın kesin nedeni hâlâ tespit edilememiş olsa da hastalığa büyük oranda elektronik sigaranın neden olduğu tahmin ediliyor. 5 farklı eyalette 400’den fazla benzer vaka üzerine soruşturma açılması da yapılan açıklamalar arasında yer alıyor.

New England Journal of Medicine adlı bilimsel dergide, hastalığın sebebinin henüz kesinleşmediği söylense de solunum yolunun tahrip olmasına neden olan yakıcı bir madde kullanılması sonucu oluştuğu açıklandı.

Yetkililerden konu hakkında açıklama geldi:

Amerika Gıda ve İlaç Yönetimi (FDA), hastalardan örnek toplayarak çeşitli kimyasallar üzerinde yaptığı testlerin sonuçlarını açıkladı. Bu sonuçlara göre hastalığı büyük oranda elektronik sigara içindeki bazı etken maddelere bağlayan FDA, bilinmeyen noktaların yavaş yavaş açığa kavuşturulduğunu da belirtti. Hastalığın salgın niteliği taşımadığını söyleyen uzmanlar, kesin sonuçlar açıklanana kadar elektronik sigara kullanılmaması gerektiğini önemle vurguladı.

Nefes almada zorluk, göğüs ağrıları, kusma, ishal ve bitkinlik, hastalığın semptomları arasında yer alırken hastaların büyük kesiminin ise lise öğrencilerinden oluştuğu bildirildi.

Kaynak : https://www.independentturkish.com/node/69216/sağlik/elektronik-sigara’nın-yol-açtığı-“gizemli-hastalıktan”-ölenlerin-sayısı-5’e?utm
21
11
10
3
2
Emoji İle Tepki Ver
21
11
10
3
2