Bakan Açıkladı: Elektronik Sigara Resmen Yasaklanıyor

70
40
2
1
0
Sağlık Bakanlığı son aylarda tüm dünyada yankı uyandıran elektronik sigara yasaklarına Türkiye’yi de dahil edecek çalışmalarını tamamladı. Bakan Fahrettin Koca, ülkemizde elektronik sigara girişi ve satışının tamamen yasaklanacağını doğruladı. Meclisteki görüşmeler devam ediyor.

Geçtiğimiz aylarda ABD’nin bazı eyaletlerinde yasaklanan elektronik sigara satışı ve kullanımı, dünya çapında yankı getirmişti. Bu yasakların ardında ise son aylarda yapılan araştırmalar ve yaşanan ölümlü vakalar yatıyor. Elektronik sigara kullananlar konuyu her ne kadar bir tür PR çalışması olarak görseler de sağlık, bu konuda en önemli etmen.

Türkiye’de de bir süredir elektronik sigaraların yasaklanacağı söyleniyordu. TBMM’de yapılan yeni yasama döneminin başlangıcına ilişkin bir toplantıda, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da katıldı ve gazetecilerin sorularına yanıt verdi. Bakan Koca, sigara yasaklarının denetimini arttırmak için “fahri sigara denetçiliği” düzenlemesinden de bahsetti

elektronik sigara yasaklandı mı

Fahri sigara denetçiliği nedir?

Toplu alanlarda ve özellikle sigara tüketiminin yasak olduğu yerlerde ve mekanlarda sigara tüketimi yapıldığı bir gerçek. Bu alanlarda sigara tüketmeyen vatandaşların yaşadığı rahatsızlık, sağlık sorunlarına da davetiye çıkarabiliyor. Bakan Koca’nın açıklamalarına göre “fahri sigara denetçiliği” de bu durumda rahatsız olan vatandaşa yetki vermek için yapılacak. 

Bakan Koca’nın açıklamalarına göre fahri sigara denetçisi olacak vatandaşların hangi yetkilere sahip olacaklar henüz net değil. Ceza kesme yetkisi de masaya yatırılan önemli bir konu. Elbette bir kişinin fahri sigara denetçiliği yetkisi de resmi olarak belgelenecek. Sağlık Bakanlığı bu yetkilendirme formülü üzerinde çalışmalara devam ediyor.

nargile

Ek olarak Bakan Koca, nargilenin de bir tütün ürünü olduğunu ve tüm bu yasaklar kapsamında değerlendirileceğini söyledi. Yani fahri sigara denetçileri nargile için de sigara ile aynı yetkilere sahip olacaklar. 

Elektronik sigara yasağı kesinleşti, resmileşmesi bekleniyor:

elektronik sigara neden yasaklandı

Bakan Koca, sigaranın yerine kullanılan ve bağımlılığı tamamen kimyasal bir boyuta taşıyan elektronik sigaralar hakkında da konuştu. Koca, “Elektronik sigaranın satılması, ülkeye girişi dahil olmak üzere yasaklı hale gelecek. Üzerinde yasal düzenleme yapılıyor. Meclise gelecek.” açıklamasında bulundu. 

Geçtiğimiz Ağustos ayında elektronik sigara kaynaklı ilk ölüm ABD’de gerçekleşmişti. Ardından yayınlanan bazı bilimsel araştırmalara göre elektronik sigaralar, normal sigaralardan daha tehlikeli olabiliyor. İçerisindeki kimyasal karışımlar kontrol edilemediği ve bireysel olarak üretilebildiği için risk daha da artıyor. 

Ülkemizde resmileşmesi beklenen elektronik sigara yasağı hakkındaki düşünceleriniz neler? Yorumlar kısmında görüşünüzü belirtmeyi unutmayın.

70
40
2
1
0
Emoji İle Tepki Ver
70
40
2
1
0