Elektronik Sigaradan Kaynaklanan Gizemli Hastalığın Sırrı Çözüldü

49
15
7
4
4
Yüzlerce insanın rahatsızlanmasına ve ABD çapında 39 kişinin ölümüne neden olan hastalık konusunda araştırmacıların çalışmaları devam ediyordu. Sorunun nedenine dair oldukça dikkat çekici veriler toplandı.

Son dönemde elektronik sigara kullanan kişilerin akciğerlerinde görülen ve ABD’de 2000 kişide tespit edilen, en az 39 ölümden de sorumlu olan 'buhar ciğeri' adlı hastalıkla ilgili önemli bulgular keşfedildi. Geniş bir inceleme yapan ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC), yaptığı araştırmalarda bu hastalığa sebep olan etmen maddeyi buldu. 

Yapılan çalışmalarda CDC uzmanları, hastalardan ve hayatını kaybeden kişilerden aldığı örnekleri detaylı analizlere tabi tuttu. Oldukça geniş bir yelpazede zehirli ya da tehlikeli madde incelemesi yapan uzmanlar, her vakada ortak olan tek bir maddeye rastladı: Vitamin E asetat. 

e sigara

FDA bu maddenin hastalığın sebebi olabileceğine dair ilk belirtileri eylül ayında açıklamıştı. Bu etmen madde, özellikle el altından satılan THC elektronik sigara likitlerinde sık sık kullanılıyor. Genelde bu malzeme dokunması ve yemesi sağlıklı olarak kabul ediyor. Yine de buharlaşmış halini akciğerlere çekmenin etkisi elbette ki farklı oluyor. 

Tek sebep vitamin E asetat olmayabilir

e sigara

CDC araştırması, vitamin E asetat konusundaki şüpheleri destekliyor. Farklı ülkelerdeki vakalarda da aynı etmen maddeye rastlandı. Yine de vitamin E asetat durumu tek başına açıklayamıyor

Halk sağlığı uzmanı Scott Becker, “Yaralanmalara neyin neden olduğunu açıklamak için bu çalışma büyük bir adım olsa da bu bulgular diğer potansiyel etmen maddeler ya da bileşenler olması ihtimalini devreden çıkartmıyor” diyor. Becker’a göre salgının birden fazla nedeni olabilir. 

Yine de CSC sorumlu bölge yöneticisi Anne Schuchat, yaptığı açıklamada vitamin E asetatın esas sorumlu olduğu konusunda “oldukça ciddi şekilde endişe uyarıcı” bulgular edindiklerini söylüyor. Hastalıkta etkili başka etmenler olsa bile vitamin E asetatın kontrolü, hastalığın yayılmasını engellemeye yardımcı olacaktır. 

Kaynak : https://futurism.com/neoscope/cdc-knows-causing-vape-lung
49
15
7
4
4
Emoji İle Tepki Ver
49
15
7
4
4