Elon Musk: NASA, SpaceX’in Teknolojisini İstediği Kişilerle Paylaşabilir

4
1
0
0
0
SpaceX, NASA ile beraber yürüttükleri Ticari Ekip Programı'ndaki ilerlemeleri anlatmak için bir etkinlik düzenledi. SpaceX’in CEO’su Elon Musk, düzenlenen etkinlikte NASA’nın SpaceX teknolojisini istediği kişilerle paylaşabileceğini açıkladı.

SpaceX ve NASA’nın ortak olduğu Ticari Ekip Programı, NASA astronotlarının SpaceX araçları ile uzaya taşınması çalışmalarını kapsıyor. NASA yöneticisi Jim Bridenstine, geçtiğimiz günlerde SpaceX’i, Ticari Ekip Programı'nı ciddiye almamakla ilgili suçlamıştı. 

SpaceX de bu hafta, Ticari Ekip Programı'ndaki ilerlemelerini anlatmak için bir etkinlik düzenledi. SpaceX’in düzenlediği etkinliğe, NASA yöneticisi Jim Brindenstine da katıldı. Bridenstine, geçtiğimiz hafta attığı tweetlerle SpaceX’in artık Ticari Ekip Programı'nda söz verdiği araçları teslim etmesi gerektiğini açıklamıştı. 

elon musk jim bridenstine

Düzenlenen etkinlikte konuşan SpaceX CEO’su Elon Musk, programın mevcut durumunu ve sonraki adımları ayrıntılı olarak anlattı. Musk, program ile ilgili bilgi verdikten sonra SpaceX’in programda geliştirdiği bütün teknolojileri NASA’nın istediği kişiyle paylaşmasının serbest olduğunu iki defa söyledi. 

Etkinliğin Q+A bölümünün başlarında Musk, NASA'nın Crew Dragon paraşüt geliştirme programında geliştirdiği teknolojiyi istediği herkesle paylaşmakta özgür olduğunu söyledi. SpaceX, mürettebat kapsülünün Dünya’ya güvenli bir şekilde geri dönmesini sağlamak için kullanacağı paraşütün üçüncü ana testi üzerinde çalışıyor. 

spaceX

Elon Musk, NASA yönetici Jim Bridenstine’a yönelik olarak, “Jim ile çok açık konuştum, SpaceX’in verisinin tescilli kabul edilmemesi gerektiğini çok net açıkladım. Rakiplerimizden herhangi biri tarafından kullanılabilir. Tamamen ücretsiz.” dedi.

Musk, SpaceX’in fikri mülkiyetlerinin NASA’nın uygun gördüğü şekilde serbestçe dağıtması için masada olduğunu söyledi. Elon Musk, “Açık olmak istiyorum. NASA tüm fikri mülkiyetlerimizi NASA’nın istediği herkesle paylaşabilir”  şeklinde konuştu.

spaceX

Jim Bridenstine ise NASA’nın bu özgürlüğü gerçekten takdir ettiğini, ancak dikkate alınması gereken potansiyel paylaşımın sınırları olduğunu söyledi. Bridenstine, “Amerikalılar’ın gönülden ilgisini çekmeyecek ülkelerle paylaşamayacağımız teknolojiler var” dedi. Bunun için ortakların bilgi teknolojilerinin güvenceye alınması gerektiğini Jim Bridenstine belirtti.

Kaynak : https://techcrunch.com/2019/10/10/elon-musk-says-that-nasa-is-free-to-share-all-spacex-ip-with-anyone-it-wants/
4
1
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
4
1
0
0
0