Elon Musk’ın İnsanları Mars’a Gönderme Planı Bir İntihar Görevi Olabilir

24
13
3
2
2
Elon Musk’ın CEO’su olduğu SpaceX’in Mars’a yapacağı yolculuğun çalışmaları devam ediyor. Bilim insanlarının bir kısmı ise insanların bu aşamada Mars’a gönderilmesinin bir intihar görevi olabileceğini düşünüyor.

Elon Musk’ın CEO’su olduğu SpaceX, Mars görevi için çalışmalarına hızla devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde SpaceX’in Mars görevinde kullanacağı roket olan Starship’e dair bilgileri Elon Musk paylaşmıştı. Elon Musk, 4 yıl sonra Mars görevini yerine getirebileceğini söylüyor. 

SpaceX, insanları önce Dünya’nın yörüngesine, daha sonra Ay’a, son olarak da Mars’a götürmeyi planlıyor. Musk, bu çalışmalarla Dünya’nın yaşanacak durumdan çıkması halinde yaşanabilecek başka bir gezegenin bulunmasını hızlandırmaya çalışıyor. Elon Musk, yaşanabilecek gezegenin bulunması çalışmasını mümkün olduğu en hızlı haliyle gerçekleştirmek istiyor. 

starship

Elon Musk ve SpaceX’in bu planları kulağa oldukça hoş geliyor. Ancak bilim insanları insanları Mars’a götürmenin sadece bir uzay gemisi inşa etme çalışması olmadığını söylüyor. Bilim insanları, psikolojik komplikasyonların çalışmaya katılan insanları bir kabusa süreklemediği varsayılsa bile, uzun süre radyasyona maruz kalmanın insanlar üzerinde ölümcül etkileri olacağını düşünüyor. 

Hertfordshire Üniversitesi’nden astrobiyolog Samantha Rolfe, The Conversation’da yayınlanan makalesinde, SpaceX’in Mars’a insan gönderme çalışmasının feci sonuçlara yol açabileceğini anlattı. Rolfe, erken bir aşamada Mars’a gidecek insanların Mars’ta bulunabilecek mikrobiyolojik maddeleri yok edebileceğini düşünüyor. NASA, Mars’ta yaşam bulunmasına yakın olduğumuzu açıkladığı bir dönemde insanların Mars’a gitmesinin ölümcül etkileri olabilir. 

spacex starship

Samantha Rolfe, The Conversation’da yayınlanan makalesinde, “Derin uzay tehlikesiz değildir. Ama en azından alçak Dünya yörüngesinde, Ay’da ve Uluslararası Uzay İstasyonu’nda çalışan insanları Dünya’nın manyetik alanı, zararlı radyasyondan bir miktar koruma sağlar.  Mars’ın kendi manyetik alanı yoktur ve atmosferi kozmik radyasyondan çok az korunak sağlar.

Astronotlar, gezegenler arasında gerçekleşecek en az altı aylık bir yolculukta derin uzay radyasyona maruz kalacaklar. Bol miktarda çalışma yapılmasına rağmen, radyasyondan korunma teknolojisii roket geliştirmenin diğer yönlerinin çok ötesinde bir çalışmadır. Astronotların, onları ciddi sağlık problemleriyle ya da daha kötüsü ölümle karşılaştırabilecek tehlikeli radyasyon seviyelerine maruz bırakmanın adil ya da etik olduğundan emin değilim” dedi. 

starship

Bilim insanlarına göre, SpaceX’in Starship ve Mars’a götüreceği insanları uzay radyasyonundan koruyacağı bir teknoloji yok. Eğer böyle bir teknoloji varsa bile meslektaş incelemesi yapılmadığı için olmadığı varsayılıyor. 

Samantha Rolfe, dört yılın insanları gezegenler arası göreve göndermek için oldukça kısa bir süre olduğunu düşünüyor. Uzay radyasyonundan korunma çalışmaları da çözülmesi gereken tek sorun değil. Bu nedenle Rolfe'e göre Elon Musk’un Mars görevi, katılacak insanlar için bir intihar görevinden başka bir şey değil. 

Kaynak : https://thenextweb.com/science/2019/10/02/elon-musks-plan-for-sending-people-to-mars-is-probably-a-suicide-mission/
24
13
3
2
2
Emoji İle Tepki Ver
24
13
3
2
2