Daha Önce Ay'a Ayak Basan 8 İnsan Tek Bir Karede

61
8
4
3
2
New York'ta düzenlenen bir etkinlikte, Ay'da yürümüş ilk 4 kişiden 3'ünün aralarında bulunduğu toplamda 8 astronot bir araya geldi.

NASA, şimdiye kadar 17 Apollo görevi gerçekleştirdi. Bunlardan en çok bilineni 20 Haziran 1969’de ilk defa Ay yüzeyine inilen Apollo 11 görevi. Ay'a inilen son görev  ise 1972 yılında gerçekleşmişti. Geçtiğimiz ay, ilk görevin 50. yıl dönümünde hayatta olan 17 Apollo astronotundan 8'i New York’ta bir araya geldi.

~Soldan sağa: Charlie Duke (Apollo 16), Buzz Aldrin (Apollo 11), Walter Cunningham (Apollo 7), Al Worden (Apollo 15), Rusty Schweickart (Apollo 9), Harrison Schmitt (Apollo 17), Michael Collins (Apollo 11) ve Fred Haise (Apollo 13)

Panelde konuşan astronotlar, Apollo görevi hakkında birçok anıdan bahsettiler. Bu anılardan birinde Aldrin, Armstrong ile birlikte Ay'ın yüzeyinden modüle dönememe hikâyelerini anlatırken şu ifadeleri kullandı:

“Başım sağa dönük şekilde yardımcı pilotun olduğu tarafa doğru yere uzanmıştım, içeri giren toza bakıyordum ve küçük, siyah bir nesne fark ettim. Oraya ait değil gibi duruyordu. Sonra yakından bakınca anladım ki modüle iniş ve çıkışı sağlayan sistemdeki devre kesici kırılmıştı. Yüzeye inerken bu şeye basıyor, çıkarken de çekiyordunuz. Eğer modüle geri gelmek istiyorsanız o şeye tekrar basmanız gerekiyordu. Yüzeydekiler o şeyi geri çekemezlerse ölmüş sayılırlardı ve ben de eve yalnız dönmek zorunda kalırdım.”

ABD başkan yardımcılarından Mike Pence, geçtiğimiz günlerde yaptığı bir duyuruda 2024 yılı için Ay'a tekrar gidilmek üzere bir proje üzerinde çalışıldığını belirtmişti. NASA başkanı Jim Bridenstine da 2033 yılında Mars’a gitmek gibi bir hedeflerinin olduğundan bahsetmişti.

Kaynak : https://www.businessinsider.com/apollo-astronauts-50th-moon-landing-anniversary-photos-2019-4
61
8
4
3
2
Emoji İle Tepki Ver
61
8
4
3
2