"Emoji"yi Kim, Neden Buldu?

26
5
3
3
2
Her gün kullandığımız emojiler, çok yakın bir zamana dek Japonya dışında pek bilinmiyordu. Mobil ortamın artması ile günlük yaşamımızın parçası olan bu sembollerin hikayesini anlattık.

“Emoji” altı yıl önceye dek dünyada hemen hemen hiçbir yerde duyulmamıştı, Japonya haricinde. Orijinal ismi, Japonca “e(resim)” ve “moji(karakter)” kelimelerinin birleşmesinden oluşuyor. Bu sembolleri ünlü yapan durum ise Apple’ın Japonya’da iPhone satma isteği. Apple bu sembolleri mobile taşıyan ilk cihaz, ancak bunlar Japonya’da nasıl ünlü oldu ve dahası, bunları ilk akıl edip internet ortamına taşıyan kim?

 

Unicode Consortium adlı kar amacı gütmeyen kuruluş, dünyada bilgisayarların iletişim kurabilmeleri için dillerin standartlaştırma işlemlerini üstlenmiş durumda. Bilgisayarların yaygın olarak kullanılmaya başladığı 90’lı yıllarda özellikle Latin alfabesi kullanmayan ülkelerde sıkıntı yaşanıyordu: Rusya, Yunanistan, Japonya gibi. Unicode, Japon alfabesini dijital ortama taşırken birşey ile karşılaştı.

1999 yılında NNT DoCoMo’nun mobil platformunda, Shigeta Kurita isimli mühendis arkadaşlarının yüz ifadelerinden ve çeşitli durumlardan ilham alarak dijital ortamda 172 adet emoji tasarlamıştı. Önceleri arkadaşları arasında popüler olan bu ikonlar, sonra tüm Japonya’ya yayıldı. Unicode bu yaygın ikonları karakter kodlamasına alıp almamakta sürüncemede kaldı, sonunda dahil etti.

Her gün kullandığımız, onlarca mesaja rahatlıkla bıraktığımız bu ifadeler belki de dijital ortamı en insani kılan özellik. Basit bir hobi olarak başlayan emojiler, günümüzde dev bir aile olmuş durumda.

BONUS:

Kaynak : http://www.androidauthority.com/where-did-emoji-come-from-725030/
26
5
3
3
2
Emoji İle Tepki Ver
26
5
3
3
2