En Uzun Gece, Bu Gece: 21 Aralık Solstisi Nedir ve Geceler Neden Daha Uzun Olur?

6
4
2
1
0
21 Aralık, biz fark etmesek bile aslında çok özel bir tarih. Çünkü bugün, Kuzey Yarım Küre'de geceler, Güney Yarım Küre'de ise gündüzler uzamaya başlıyor. Peki bu ülkemiz için ne anlam ifade ediyor, neler yaşayacağız? Gelin '21 Aralık'ın önemi nedir?' sorusunun yanıtına ve en uzun gecenin özelliklerine birlikte bakalım.

Ülkemiz bu gece, 21 Aralık solstisi nedeniyle en uzun geceyi yaşayacak. Bu tarihten sonra Türkiye’nin de içinde bulunduğu Kuzey Yarım Küre için kış mevsimi başlarken, Güney Yarım Küre'de yaz mevsimi yaşanmaya başlanacak.

Her yıl iki defa gün dönümü gerçekleşiyor. Güneş ışınlarının Oğlak Dönencesi'ne dik geldiği 21 Aralık tarihini bu nedenle ''Kış Dönümü'' olarak da adlandırıyoruz. Şimdi bu durumu daha detaylı inceleyelim. 

En uzun gecenin yaşandığı 21 Aralık nedir? 

dünya güneş ekinoks

Güneş, yılda iki defa dönencelere (21 Haziran'da Yengeç Dönencesi, 21 Aralık'ta Oğlak Dönencesi) dik açıyla gelir. En başta da bahsettiğimiz gibi, bu tarihlerde bir yarım kürede en uzun gündüz yaşanırken diğer yarım kürede en uzun gece yaşanır.

Peki 21 Aralık’ta tam olarak neler oluyor?

güneş ve dünya

21 Aralık'ta Güneş ışınları Oğlak Dönencesi'ne dik açıyla gelecek. Yani, bu tarihten sonra günler, ülkemizin de yer aldığı Kuzey Yarım Küre'de uzamaya; Güney Yarım Küre'de kısalmaya başlayacak. Biz de Türkiye'de bugün (21 Aralık Perşembe, 2023), en uzun geceyi yaşayacağız.

Ülkemizde en uzun gece Sinop’ta yaşanacak

sinop gece

Sinop, 21 Aralık tarihinde en uzun gecenin yaşanacağı ilimiz olacak. 15 saat 6 dakika boyunca havanın kararmış olacağı ilimizdeki gündüz süresi ise 8 saat 54 dakika olacak. En kısa gecenin yaşanacağı ilimiz de 14 saat ile Hatay olacak.

En uzun gün 21 Haziran'da 

21 Aralık'ın tam tersi olacak şekilde ''Yaz Gündönümü'' olan 21 Haziran'da ise yılın en uzun gündüzünü ve en kısa gecesini yaşayacağız. Bu tarihte de Kuzey Yarım Küre'de yaz, Güney Yarım Küre'de kış başlayacak.

Bitirmeden; 3 maddede 21 Aralık'ın özelliklerini özetleyelim:

dünya ve güneş

  • Güneş ışınları, oğlak dönencesine dik açıyla gelecek. 
  • Güney Yarım Küre'de yaz, Kuzey Yarımküre'de kış başlayacak. 
  • Kuzey Yarım Küre'de geceler kısalıp gündüzler uzamaya; Güney Yarım Küre'de geceler uzarken gündüzler kısalmaya başlayacak. 

Bu içeriğimizde en uzun geceyi yaşayacağımız 21 Aralık ekinoksu nedir, özellikleri nelerdir gibi bilmeniz gereken detaylardan bahsettik. Sizler de görüşlerinizi ve sormak istediklerinizi yorumlar bölümünde paylaşmayı unutmayın. 

Benzer içeriklere de göz atabilirsiniz: 

6
4
2
1
0
Emoji İle Tepki Ver
6
4
2
1
0